Клинику за општу и абдоминалну хирургију посјетили су еминетни стручњаци из Опште болнице Мурска Собота, Словенија доц. др Раденко Копривица, абдоминално-васкуларни хирург и шеф хирургије и др Сањанин Перишић, абдоминални хирург. Посјета је организована у оквиру стратешких планова за развој Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске. Општа болница у Мурској Соботи је база за едукацију из области лапароскопског збрињавања ингвиналних хернија. Поред теоретске едукације хирурга из Клинике за општу и абдоминалну хирургију, приказ и извођење оперативних процедура заокружиће сазнања о овим техникама које ће наши хирурзи примјењивати у лијечењу пацијената.

Проф.др Владо Ђајић се захвалио стручњацима доц. др Раденку Копривици и др Сањанину Перишићу на стручној посјети нашој установи. “Данас биљежимо још један велики успјех медицинских професионалаца УКЦ Републике Српске. Наше колеге из Словеније су извеле оперативне захвате заједно са нашим љекарима, а истовремено одржали едукацију и одржали предавања. Једно велико хвала колегама из Словеније и мојим сарадницима. Настављамо са едукацијом нашег медицинског кадра и уз договор планирамо да их шаљемо у Словенију на даља усавршавања,” рекао је проф. др Владо Ђајић.

Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију др Зоран Алексић истакао је да је Клиника у току стратешког развоја направила још један искорак, а то је лапароскопско збрињавање ингвиналне херније. “Наши хирурзи специјалисти рутински раде лапароскопске операције жучне кесе и црвуљка, те је сљедећи корак тај да сви требамо радити рутински лапароскопске операције ингвиналне херније. Успоставили смо добру сарадњу са нашим колегама из Опште болнице Мурска Собота. Потписали смо с њима уговор на годину дана, наши специјалисти ће бити њихови гости на едукацији, а они ће долазити код нас када се укаже прилика да заједно радимо операције овдје у УКЦ Републике Српске” рекао је начелник др Зоран Алексић.

Доц. др Раденко Копривица, абдоминално-васкуларни хирург и шеф хирургије је истакао да му је драго што је у прилици да може пренијети своје искуство колегама у УКЦ Републике Српске. “Постигли смо велики искорак у лапароскопској херниопластици у Словенији. Већ пет до шест година константно се едукујемо и слободно можемо рећи да смо лидери на том подручју. Руководство УКЦ Републике Српске је направило сјајан искорак у организационом и стручном смислу. Ми смо јако срећни да имате овакве услове за рад. Ово је на нивоу најбољих здравствених центара у  свијету и неизмјерно се радујемо сарадњи,” нагласио је доц. др Раденко Копривица.