Данас је потписан уговор са изабраним извођачем радова за пројекат “Пројектовање, реконструкција, доградња и опремање објекта Техничко-економског блока УКЦ  Републике Српске.” Циљ пројекта је обезбиједити функционалност објекта, која подразумијева реконструкцију котловнице, изградњу система за хлађење и гријање објеката, дјелимичну санацију кухиње, као и свих осталих инсталација неопходних за функционисање медицинске установе и које у овом тренутку представљају приоритете УКЦ-а у фази 1.

Изабрани извођач је ВАМЕД Стандортентwицклунг унд Енгинееринг ГмбХ  Беч /Аустрија. Пројекат ће бити финансиран из средстава Европске инвестиционе банке. Вриједност уговора је 14.950 000,00 еура, а рок за извођење радова је 18 мјесеци. Овим пројектом ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске је направио искорак у провођењу набавки по међународним процедурама, те успјешно окончао исти избором извођача и коначним закључењем уговора.

Пројекат “Пројектовање, реконструкција, доградња и опремање објекта Техничко-економског блока УКЦ Републике Српске“ има предвиђену и фазу 2, којом ће бити обухваћен већи дио грађевинских радова, као и остале инсталације како би објекат био у потпуности реконструисан. УКЦ Републике Српске уз подршку Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске ће у наредном периоду кренути у реализацију фазе 2 пројекта овог пројекта.

 “Данас смо потписали уговор за рјешавање проблема старог 40 година. Често долази до квара и престанка гријања у УКЦ Републике Српске. Овакви котлови се више не производе и нема резервних дијелова који се могу набавити. Ми смо то давно уочили и прије неколико година кренули у рјешавање овог проблема, међутим законске процедуре и провођење међународног тендера су нас онемогућиле да то прије ријешимо. Упорним радом мојих сарадника и мене, те руководства Републике Српске данас смо све завршили и потписали смо уговор са еминентном фирмом ВАМЕД. Унапријед им се захваљујем, те очекујем да се све уради у складу са уговором, а то је да у предвиђеном року од 18 мјесеци, квалитетно ураде свој посао, те да трајно ријешимо проблем гријања и хлађења у УКЦ Републике Српске”, рекао је проф. др Владо Ђајић.

Директор компаније ВАМЕД Маркус Болхàр Норденкампф је истакао да је сретан што је управо компанија ВАМЕД изабрана да ријеши овај проблем у Бањалуци. “ВАМЕД није од јуче у Босни и Херцеговини. Око 15 година веома смо активни на овом тржишту. Најважнији пројекат је реконструкција УКЦ-а 2018. године у Бањалуци, али такође имамо и пројекте у Тузли и Бијељини. ВАМЕД се обаезао да реализује овај пројекат по најбољим стандардима. Гледам напријед и надам се доброј сарадњи између компаније ВАМЕД и УКЦ Републике Српске” , рекао је директор компаније ВАМЕД Маркус Болхàр Норденкампф.