У  Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске, 15. и 16.12. 2022. године одржавала се континуирана медицинска едукација из области дијализних процедура у лијечењу критично обољелих пацијената. Едукацију наших љекара је обавио др Ведран Премужић, нефролог и начелник Одјељења за дијализу у КБЦ Загреб.

Ово је почетак сарадње двије установе, те у будућем периоду ће бити реализована размјена теоријских и практичних знања. Наши љекари ће са др Ведраном Премужићем уз кревет болесника стећи нова знања с циљем што бољег лијечења дијализних критично обољелих пацијената. Едукација подразумијева теоретски дио и практични дио као и директан контакт са пацијентом, те практичну примјену савремених апарата за дијализу које посједује наша Клиника интензивне медицине за нехируршке гране као једна од ријетких у региону. У наставку едукације љекари из Загреба ће долазити код нас да одрже едукацију (практични и теоретски дио) како бисмо што боље и ефикасније пружили помоћ свим пацијентима из области дијализе. Исто тако, наши љекари ће одлазити у Загреб, те држати едукације из области интензивне медицине. УКЦ Републике Српске разполаже са три врсте дијализних апарата, а Клиника интензивне медицине за нехируршке гране има највећи број проведених акутних дијализних поступака у БиХ.

“Ово је још један велики успјех УКЦ Републике Српске. Данас су овдје колеге из Хрватске и Словеније који су вршили едукацију љекара и медицинског особља што представља унапређење здравственог система Републике Српске за добробит наших пацијената. Велико хвала колеги из Хрватске и професорици из Словеније. Такође честитам мојим колегама из Интензивне јединице”, рекао је проф. др Владо Ђајић.

“Велико ми је задовољство бити овдје код Вас први пут, не само у Вашем граду него и у Вашој болници, на позив професора Ковачевића који је сасвим другачије оформио јединицу интензивног лијечења и по томе је Ваша болница специфична .То је мултидисциплинарни приступ у лијечењу болесника, односно не један специјалиста и једна струка, већ више стручњака на једном мјесту који заједно расправљају и мултидисциплинарно лијече пацијенте. Разлози за мој долазак су сигурно 1800 поступака годишње континуираног надомјесног бубрежног лијечења или 450- 500 поступака ферезе које радимо у КБЦ Загреб. Тај дио надомјесног лијечења функције органа ћемо покушати подићи на виши ниво. Надам се дугогодишњој сарадњи, “ рекао је др Ведран Премужић.

“У нашој Клиници интензивне медицине за нехируршке гране извршили смо изузетно велики број дијализних поступака када су у питању критично обољели нехируршки пацијенти. Наша жеља је да ове процедуре унаприједимо и подигнемо на виши ниво. Истражујући који центри имају изузетне успјехе у овим дијализним поступцима видјели смо да је то Дијализни центар у КБЦ Зегреб, те смо ступили у контакт са Премужићем. Надам се и очекујем да је ово тек почетак једне дуготрајне сарадње гдје ћемо сви заједно оно што знамо подићи на виши ниво”, рекао је проф. др Пеђа Ковачевић.

Проф. др Војка Горјуп из УКЦ Љубљана која је прије пет година започела сарадњу са нашом установом и вршила едукације из вено-венске екстракорпоралне мембранске оксигенације похвалила је љекаре и друге медицинске раднике Клинике интензивне медицине за нехирушке гране истакавши да су за пет година остварили велике успјехе.