Прва беба у 2023. години у Републици Српској, дјевојчица Маша из Брода рођена је у УКЦ Републике Српске. Маша је тешка 3,100 грама, а дугачка 50 центиметара. Том приликом генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић у име предсједника Републике Српске господина Милорада Додика даривао је мајку Тању Јањић златником и пригодним поклонима. У име предсједника Додика, проф. др Ђајић је пренио предсједникове честитке и поздраве, те пожелио срећу породици и подмлатку.

„Због љубазности и опремљености болнице, одлучила сам се за још једно дијете. Желим да се захвалим свима што су увијек ту за нас “ , изјавила је мајка Тања Јањић .

Прва беба рођена на територији Града Бањалука је дјевојчица Јелена. Јелена је друго дијете у породици, тешка је 2.660 грама, а дугачка 48 центиметара. Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић уручио је Зорици Ненадић, мајци прве бебе рођене у Бањалуци,  златник и 1000 КМ.  „Осјећам се супер. Све је добро протекло“, рекла је мајка Зорица Ненадић.

„ Као што сте видјели први дан нове године у УКЦ Републике Српске протиче весело а и с разлогом, јер смо данас наставили нашу традицију даривања беба. Због тога сам пресрећан. Прву бебу Града Бањалуке даривао је гардоначелник, а прву бебу у Републици Српској предсједник господин Милорад Додик. Ја сам као предсједник Фондације “Дјеца нам се рађала” такође даривао обје дјевојчице са по 2000 КМ.  Иза нас је једна тешка година рада у УКЦ Републике Српске, али и година највећег успјеха. Ово је била историјска година, јер смо успјели да направимо, опремимо и отворимо Кардиохирургију. Историјски успјех, већи од многих других клиника у свијету јесте првих стотину успјешно оперисаних пацијената у Клиници за кардиохирургију. Настављамо даље са развојем УКЦ Републике Српске, не само да градимо зграде. Ми набављамо најбољу опрему а оно што је најбитније запослили смо велики број младих љекара и сестара који су на едукацијама у Њемачкој, Аустрији, Словенији, Србији итд. Исто тако, велики број иностраних стричњака долази у Бањалуку да ради. “, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Традиционално, као знак љубави, поштовања и среће према прворођеној беби у нашем граду, на овај начин показујемо симболично и суштински колико нам је стало до пронаталитетне политике и суштине нашег опстанка овдје а то је да нам се дјеца рађају. На свијет је дошла нова Јелена. То ми је посебно драго. Честитам мајци Зорици. Драго ми је што сам имао прилику да дарујем ово дивно дијете. Желим им пуно среће и здравја у животу и да послије другог, дође и треће дијете у породицу.“, рекао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.