Поводом обиљежавања 31 године постојања Републике Српске и прославе Дана Републике Српске, предсједник Републике Српске Милорад Додик одликовао је данас Орденом Крст Милосрђа за пожртвовање, храброст и дугогодишњи рад у лијечењу пацијената и велики допринос у развоју здравственог система Републике Српске проф. др Антонију Верхаз, специјалисту инфектологије, супспецијалисту гастроентерохепатологије начелницу Клинике за инфективне болести и прим. др Младена Дуроњића, специјалисту пулмолога начелника Клинике за плућне болести.

Универзитетски клинички центар Републике Српске је поносан на ова два медицинска професионалца који већ деценијама часно и поштено обављају свој посао и неуморно и пожртвовано лијече наше пацијенте. Током пандемије новог корона вируса несебично су се борили за животе наших пацијената на првој линији одбране. Показали су шта значи бити патриота, шта значи имати професионални и људски интегритет у веома тешким временима. Све вријеме су били подршка не само пацијентима обољелим од Ковида 19 него и својим колегама у моментима када им је било тешко. Њихова борба и пожртвованост су подстрек свима нама.

Такође, изузетно смо срећни што је данас Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем одликован изузетан љекар и универзитетски професор проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести Дедиње. Проф. др Бојић већ деценијама помаже народу и пацијентима Републике Српске, како током Одбрамбено-отаџбинског рата, тако и у периоду након рата, а посебно на пољу едукације и усавршавања медицинског кадра. Допринос овог изузетног стручњака у реализацији нашег вишедеценијског  сна и отварања Кардиохирургије УКЦ Републике Српске је немјерљив. Све вријеме имамо његову подршку у едукацији нашег медицинског кадра, а тај процес се одвија стручно, квалификовано и слојевито. Користимо ову прилику да се проф. др Бојићу још једном захвалимо на братском и пријатељском односу, пуном поштовања и бриге у лијечењу комплексних случајева пацијената са кардиоваскуларним обољењима, те на помоћи и несебичној подршци нашем народу и нашем здрасвтвеном ситему.

Велико нам је задовољство што је Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем одликован врстан љекар и асистент на Катедри за хирургију Медицинског факултета у Београду доц. др Синиша Дучић, директор Универзитетске дечије клинике у Београду “Тришова”. Доц. др Синиша Дучић цијењени је дјечији ортопед, а посебно се истиче у рјешењима код урођених аномалија стопала и кука код дјеце, као и повреда горњих И доњих екстремитета. Овим путем му се захваљујемо на свој његовој помоћи залагању у лијечењу комплексних случајева дјеце са ортопетским проблемима.