Америчко удружење интензивиста (Социетy оф Цритицал Царе Медицине) и Амерички колеџ за интензивну медицину (Америцан Цоллеге оф Цритицал Царе Медицине) сваке године додјељују признање и звање – Феллоw оф Америцан Цоллеге оф Цритицал Царе Медицине (ФЦЦМ) за изузетан допринос развоју интензивне медицине не само на територији Америке, него и цијелог свијета. Након разматрања доприноса проф. др Пеђе Ковачевића, начелника Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске,  за интензивну медицину на простору Републике Српске и Босне и Херцеговине, као и за регион, одбор професора и експерата из области интензивне медицине додијелило је ово престижно звање и признање проф. др Ковачевићу. Морамо истаћи да се за добијање оваквог признања оцјењују доприноси, али не само за директно лијечење критичних пацијената него и за допринос у едукацији, развоју знања, вјештина и популаризације интензивне медицине уопштено, као и за научно – истраживачки рад из ове области.

Проф. др Владо Ђајић је истакао да је поносан на рад Клинике интензивне медицине за нехируршке гране и проф. др Пеђу Ковачевића.

„Ово је још један примјер да је УКЦ Републике Српске кадровски, организационо и стручно постао препознатљива здравствена установа у регионалним и свјетским оквирима. Доказ томе је ово свјетско признање. Корак по корак направили смо болницу која је раме уз раме са европским и свјетским болницама у којима се примењују најсавременији дијагностички и терапијски принципи.“ истакао је проф. др Владо Ђајић.

 Проф. др Пеђа Ковачевић начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране је врло поносан и привилегован што је једини добио ово признање и звање на просторима бивше Југославије.

 „Без обзира колико сам ја као појединац добио такво једно признање, ово је заслуга свих здравствених радника. Желим да се захвалим здравственом систему и свим здравственим радницима“ истакао је проф. др Пеђа Ковачевић.

Др Биљана Злојутро најмлађи доктор медицине интензивне медицини у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране се осврнула на почетке рада Клинике.

 „Клиника интензивне медицине за нехируршке гране је 2018.године почела с радом као релативно млада грана која није постојала на овим просторима. Почетак је захтјевао интензиван, стручни развој кадра у смислу генерисања једне критичне масе љекара специјалиста и субспецијалиста који би могли да се баве овим послом. Цертификовани смо од 2018.године према ИСО 9001 стандардима не само за лијечење критично обољелих пацијената него и за едукације из интензивне медицине. Именовани смо од Министарства здравља и социјалне заштите као референтни центар за област интензивне медицине“ истакла је др Биљана Злојутро.