Од отварања Клиниике за кардиохирургију УКЦ Републике Српске до сада је успјешно изведено више од 150 кардиохируршких захвата. Операције су изведене уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Војводине Сремска Каменица. Прва кардиохируршка операција је изведена 6.6.2022.године. Ове операције укључују хируршку реваскуларизацију миокарда, оперативно лијечење валвуларних болести срца, те такође најновије методе хируршког лијечења срчане слабости.

Данас у УКЦ Републике Српске борави делегација Института за кардиоваскуларне болести Дедиње на челу са директором проф.др Милованом Бојићем. На састанку са руководством УКЦ Републике Српске и проф. др Владом Ђајићем разговарало се о досадашњој успјешној сарадњи, едукацији кадра из области кардиохирургије, краћим листама чекања пацијената и будућој сарадњи ове двије здравствене институције.

„Посебно ми је задовољство што смо данас приказали рад наше Клинике за кардиохирургију. Велику захвалност дугујемо проф. др Бојићу и његовим сарадницима. Имамо чиме да се похвалимо, 150 изведених операција са морталитетом испод 1% што представља свјетски успјех. Имамо одличне сале и опрему, али оно што је најважније имамо одличне стручњаке из Србије који омогућавају не само лијечење пацијената већ и едукацију нашег кадра. Нашим становницима желим да поручим да ће наша Кардиохирургија и УКЦ Републике Српске бити још бољи, у нивоу свјетских и европских центара“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Настављамо континуитет рада, сарадња се наставља. Уз значајну подршку Института Дедиње, проф. Бојића и проф.др Ђајића успјели смо да створимо колектив који постиже овакве резултате и да нашим пацијентима пружимо врхунску услугу са минималним компликацијама“, рекао је др Никола Шобот, начелник Клинике за кардиохирургију.

„Посебно ми је задовољство што сам сведок како напредује УКЦ Републике Српске и Кардиохирургија. Ту смо данас да анализирамо пређену дионицу пута. Оперисаних 150 пацијената и смртност испод 1% представљају светски разултат и на томе вам посебно честитам. Ми ћемо наставити да дајемо снажну подршку и подстицај Клиници за кардиохирургију како би УКЦ Републике Српске био још успешнији. Овде је важно да се савладавају препреке начином како смо дефинисали како не би било изненађења и како би Кардиохирургија била у самом врху.“ рекао је проф. др Милован Бојић.

„Битно је да УКЦ Републике Српске са кадровима које има може да реагује у ситуацијама које нису предвиђене, те да има могућности, опрему, знање, технологију и може да помогне пацијенту. Ноћас смо то и урадили, први пут је примењена врста вештачког срца, захваљујући чему је пацијент жив. Све колеге које су радиле овде су приметили да овде нема једноставних случајева. Сви пацијенти у Клиници за кардиохирургију су били компликовани. У таквим условима, постигнути су изванредни резултати“, рекао је проф. др Миодраг Перић.

„Ноћас смо имали пацијента који је био суочен са смртним исходом и због тога смо применили методу привремене механичке потпоре функције срца која му омогућује време да се опорави. Ово не бисмо могли урадити да таква опрема није набављена. Ми смо такав најсавременији уређај имали и он је чекао свој тренутак. Надамо се да ће исход лечења овог пацијента ићи у најбољем могућем смеру. На тај начин је овде отворена нова епоха у механаничкој потпори и циркулацији чиме се поносимо. Увек треба мислити унапред и набављати најсавременију опрему јер никада не знамо када ћемо доћи у ситуацију да се она примени“,  рекао је др Синиша Јагодић.