Јуче је у нашој установи др Игор Милошевић, специјалиста опште и роботски асистиране хирургије из болнице Ст. Елизабетх Хеалтх Центер из Охаја заједно са хируршким тимом из Клинике за општу и абдоминалну хирургију на челу са др Гораном Јањићем извео три лапароскопске операције хијаталне херније (желучане киле). Тим Клинике за анестезију и интензивно лијечење водио је др Владимир Мрђа. Приликом ових хируршких захвата по први пут у региону су се користиле специјалне биолошке мрежице. Такође, по први пут се користила и ЛИНX процедура као једна од најиноватнијих процедура којом се поставља магнетни прстен који регулише рефлукс, односно враћање желучаног садржаја у једњак. Данас наши љекари заједно са др Милошевићем изводе двије лапароскопске ресекције желуца код пацијената са карциномом желуца, што је први пут да се таква операција изводи у Републици Српској.

Посјета др Игора Милошевића још један је од показатеља да су континуирана едукација наших медицинских професионалаца и стицање нових знања и вјештина приоритет Пословодства УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем, све у циљу пружања што квалитетнијих услуга нашим пацијентима.

„Након одсањаног европског сна, сада сањамо амерички сан. Пресрећан сам што је уважени колега др Милошевић рекао да имамо одличне сале и опрему, а што је најбитније одличне љекаре. Свјестан сам да можемо и морамо боље и с тим циљем је данас овдје са нама уважени колега који је заједно са нашим љекарима оперисао наше пацијенте и пренио своје знање нашим љекарима. Договорили смо сарадњу да др Милошевић и убудуће долази у УКЦ Републике Српске, а и да се нашим љекарима омогући одлазак у САД ради додатне едукације, а све у циљу унапређења здравља становника Републике Српске,“ рекао је проф. др Владо Ђајић .

„Данас могу са поносом да кажем да смо ми у УКЦ Републике Српске регионални лидери када су у питању операције желучаних кила и операције ресекције желуца код пацијената са малигним болестима. Јуче смо по први пут у региону урадили три операције желучане киле користећи посебне биолошке мрежице и један посебан магнетни прстен – ЛИНX што представља најиновативнију методу. Данас смо по први пут урадили лапароскопску ресекцију желуца код пацијента са карциномом. Захваљујем се др Милошевићу на подршци и на плодној будућој сарадњи. Др Милошевић се бави роботском хирургијом као апсолутним трендом у минимално инвазивној хирургији и сигуран сам да ћемо уз његову подршку и ми поћи тим путем“, рекао је др Горан Јањић .

„ Хвала на прилици да  помогнем и пружим подршку колегама. Др Јањић је феноменалан хирург. Овдје је све на врхунском нивоу. Свој тим када бих довео овдје видјели би да нема никакве разлике у условима у операционим салама. Користимо исте инструменте и камере. Радимо одлично као тим. Операције су комплексне али се пацијенти брзо опорављају“, рекао је др Игор Милошевић .