Љекари Клинике за очне болести УКЦ Републике Српске су се и ове године придружили обиљежавању Свјетске недјеље борбе против глаукома која се обиљежава од 13.марта 2023.године до 17.марта 2023.године. Тим поводом наши медицински професионалци су организовали акцију бесплатног скрининга глаукома за све заинтересоване грађане у сриједу 15.марта 2023.године у периоду од 09:00 – 13:00х у холу Централног медицинског блока УКЦ Републике Српске (улаз са хелиодрома).

Скринингом би се омогућило да се из опште популације издвоје особе које показују предиспозицију за глауком, а то је и прилика да се скрене пажња јавности на неопходност ране дијагностике и правовременог лијечења глаукома. Скрининг глаукома у овој акцији подразумијева бесплатно мјерење очног притиска, биомикроскопски преглед предњег и задњег сегмента ока, уз попуњавање анкете од стране пацијената за откривање постојања фактора ризика за глауком.

Глауком је један од водећих узрока иреверзибилног сљепила и данас у свијету болује више од 80 милиона људи. С обзиром на тренд повећања броја старијих људи у популацији, очекује се и већи број обољелих од глаукома током наредних година у свијету, па и код нас. Захваљујући савременој дијагностици данас смо у могућности да глауком откривамо већ у раном стадијуму обољења, а свакако прије него што настану иреверзибилне промјене које ће угрозити вид пацијента. Клиника за очне болести УКЦ Републике Српске располаже цјелокупном дијагностичком палетом услуга којом на вријеме можемо открити глауком и тиме спријечити настанак сљепила.

„Са задовољством морам да кажем да је УКЦ Републике Српске оспособљен стручно, кадровски и опремом да обавља превенцију и третман ове опаке болести, а све у циљу спречавања настанка озбиљних компликација и губитка вида. Једно велико хвала начелници, главној сестри и мојим сарадницима што раде не само на едукацији наших љекара и сестара, већ имају и правовремену иницијативу за набавку опреме, све у циљу унапређења здравља становника Републике Српске“, рекао је проф. др Владо Ђајић

„Ово је тринаеста по реду акција скрининга на глауком у општој популацији. Посљедњих тринаест година у другој седмици марта вршимо прегледе и обиљежавамо Свјетску седмицу борбе против глаукома. Прегледамо велики број пацијената и међу њима се установи посебна група пацијената који су изложени свим оним ризико-факторима који могу да доведу до глаукома. Познато је да је глауком најмалигније од свих немалигних обољења, јер готово да никаквих симптома нема. Када се први пут јаве симптоми код пацијената, тада већ често зна бити јако касно да се предузму одговарајуће методе лијечења. Управо због тога превенција је најважнија. Можемо рећи да код оваквих скрининг акција откријемо између 7 и 10 % пацијената код којих постоји глауком. То не умањује значај редовних превентивних прегледа који су неопходни сваком пацијенту у току сваке године, већ од оне младе животне доби а и наравно послије 40. године када је учесталост глаукома значајно већа“, рекла је проф. др Милка Мавија, начелница Клинике за очне болести.

„На самом пријему попуњавају се анкетни листићи, пацијенти дају своје податке. Након тога прелазе код љекара и медицинских сестара које припремају пацијента за преглед. Капају се капи, потом се мјери очни притисак, а љекари прегледају очно дно како би установили да ли постоји ризик од оболијевања од глаукома или не. Ове године је већи прилив пацијената на скрининг што нам је драго, јер нас је пандемија била успорила. До сада, најстарији пацијент код којег је установљен повишен очни притисак имао је 84 године, а најмлађи код којег постоји сумња на глауком има 53 године. Они су потпуно без симптома, дакле повишен очни притисак откривен случајним прегледом“,  рекла је Далиборка Кузмановић, главна сестра Клинике за очне болести.