Регионални дермоскопски курс се одржава у Универзитетском клиничком центру Републике Српске у периоду од 24. до 25. марта. Стручни скуп који окупља бројне стручњаке из региона и свијета се одржава у организацији УКЦ Републике Српске и Удружења доктора за кожне и полне болести „ЦУТИС“. Овом приликом наши дерматолози ће презентовати случајеве пацијената лијечених у Клиници за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске и са колегама размијенити стечена знања и искуства из ове области.

Данас ће за све присутне предавање одржати проф. др Ивана Бинић из Клиничког центра Ниш и доц. др Јелена Стојковић Филиповић из Клиничког центра Србије. У суботу 25. марта предавање ће одржати др Раимондс Карлс из Летоније и проф. др Марија Буљан из КБЦ Сестре Милосрднице Загреб. Приказ случајева пацијената лијечених у Клиници за кожне и полне болести презентоваће проф. др сц. мед. Јагода Балабан и проф. др сц. мед. Ђука Нинковић Барош. Опредјељење Пословодства УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем је константно унапређење знања и вјештина запослених што се још једном кроз организацију и одржавање овог скупа и потврдило.

Генерални директор проф. др Владо Ђајић се захвалио свим докторима који су дошли да одрже предавања у УКЦ Републике Српске. „Ово је велики успјех УКЦ Републике Срске, јер су нам дошли доктори из региона и свијета. Имамо кадровске и смјештајне капацитете и нећемо овдје стати. Имаћемо најновије апарате из свих области и циљ нам је едукација кадра у свјетским центрима. Веома је битно нагласити да код нас долазе еминентни стручњаци да едукују наш кадар што ће значајно утицати на побољшање лијечења пацијената“, нагласио је проф. др Ђајић.

Проф. др Ивана Бинић из Клиничког центра Ниш се захвалила на позиву да подијели своје знање из области дермоскопије. „Битно је нагласити да је то метода која може спасити животе пацијентима. УКЦ Републике Српске има одличан апарат и ми смо овдје да подијелимо знање и научимо нешто ново. Курс је у организацији нашег Удружења, добри су гости, те се надам великом успјеху, као и помоћи да се открију неке угрожавајуће промјене код пацијената“, истакла је проф. др Бинић.

Др Јелена Петковић – Дабић, дерматовенеролог из Клинике за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске и предсједник Удружења доктора за кожне и полне болести „ЦУТИС“ се захвалила пословодству УКЦ Републике Српске и генералном директору проф. др Влади Ђајићу на пруженој подршци. „Изузетна ми је част и задовољство што данас у нашој највећој здравственој установи имамо могућност да будемо домаћини колегама дерматовенеролозима из цијеле БиХ и региона. Данас су нам гости колеге из УКЦ Тузла, КБЦ Зеница, из Сарајева и општих болница Бијељина, Требиње, Добој, Приједор, Зворник као из многих приватних дерматовенеролошких ординација. Морам нагласити да ће сутра предавања одржати и уважени колега Раимондс Карлс из Летоније“, нагласила је др Петковић – Дабић.

Др Сања Умићевић – Шипка, дерматовенеролог из Клинике за кожне и полне болести УКЦ Републике Српске и секретар Удружења „ЦУТИС“ истакла је подршку коју Удружење има од стране Клинике за кожне и полне болести и менаџемента УКЦ Републике Српске. „Наше Удружење је основано 01. јуна 2022. године са ентузијазмом младих доктора из Клинике за кожне и полне болести и уз подршку искусних старијих колега. Идеја је константна едукација из свих области дерматовенерологије, а са друге стране континуирано подизање свијести о лијечењу кожних и полних болести, те значају саме превенције. Имамо 50 чланова из цијеле БиХ на шта смо изузетно поносни. Курс дермоскопије је континуирана едукација да поновимо знања и размијенимо искуства и да се припремимо за кампању Еуромеланома “, истакла је др Умићевић – Шипка.