Стручњаци из Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске су докторима и медицинском особљу у ЈЗУ Свети апостол Лука у Добоју одржали цертификован курс из интензивне медицине. Захваљујући успјешно завршеној обуци из области интензивне медицине (перкутане трахеотомије), у ЈЗУ Свети апостол Лука у Добоју основана је организациона јединица која је слична Клиници интензивне медицине за нехируршке гране у УКЦ Републике Српске. Тим поводом свим учесницима цертификованог курса су данас уручени цертификати о завршеној обуци из ове области. Важно је нагласити да је под менторством стручњака из Клинике интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ Републике Српске, први пут у болници у Добоју урађен захват тј. перкутана трахеотомија. Перкутана трахеотомија је захват који се примјењује код животно угрожених пацијената којима је потребна дуготрајна механичка вентилација. УКЦ Републике Српске поред тога што је највећа здравствена установа у Републици Српској, такође је научно наставна база, а наши медицински професионалци су ангажовани да колегама из других здравствених установа преносе своја знања и вјештине како би наш здравствени систем био све јачи.
Генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић је честитао докторима на стеченом цертификату. “УКЦ Републике Српске поред лијечења пацијената има и значајну улогу у едукацији медицинског особља свих здравствених установа у Републици Српској. Поносно могу рећи да смо јако пуно здравствених радника овдје едуковали, гдје су били на разним едукацијама, усавршавањима, специјализацијама и сад квалитетно и успјешно раде у својим матичним кућама“, истакао је проф. др Владо Ђајић.
Начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране проф. др Пеђа Ковачевић је нагласио важност овог цертификованог курса. „Част ми је да данас можемо уручити цертификате за успјешно обављен курс једне врло ријетке процедуре. У болници у Добоју је ова процедура први пут изведена самостално, а за њу су се доктори едуковали код нас. Данас имамо у болници у Добоју јединицу која се зове Служба интензивне медицине за нехируршке гране која је слична нашој организационој јединици и то је велики искорак за болницу у Добоју. Овакве организационе јединице не постоје или их је врло мало на подручју Балкана што говори да је здравствени систем у Републици Српској напредовао. Још једна врло битна ставка коју треба нагласити јесте да је генерални директор у љето 2020. године у доба пандемије корона вируса рекао да се кадар мора едуковати из области интензивне меедицине“, истакао је проф. др Пеђа Ковачевић.
Др Миленка Бандић Миловац се захвалила за цертификат успјешно завршеног курса. „Поносна сам што сам успјешно завршила курс из области интнзивне медицине, те што можемо још бољу здравствену подршку пружити пацијентима у Добоју. Технику извођења процедуре перкутана трахеотомија смо усвојили током обављања супспецијализације у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране у УКЦ Републике Српске под менторством проф. др Пеђе Ковачевића и других доктора, те су они долазили код нас у болницу у Добој гдје смо под њиховом супервизијом изводили ову процедуру. Сад ову процедуру радимо самостално“, нагласила је др Бандић Миловац.