У дводневној радној посјети УКЦ Републике Српске бораве проф. др сц. мед. Александар Симић, специјалиста опште хирургије, замјеник директора Клинике за дигестивну хирургију (И хируршке клинике) и шеф Катедре за хирургију и анестезиологију Медицинског факултета Универзитета у Београду и доц. др сц. мед. Огњан Скробић, специјалисте опште хирургије и клинички асистент на Катедри хирургије и анестезиологије на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Наиме, проф. др сц. мед. Александар Симић и доц. др сц. мед. Огњан Скробић су јуче одржали два предавања из области минимално инвазивне хирургије горњег гастроинтестиналног тракта под називима: “Приниципи хируршког лечења хернија хијатуса једњака” и “Индикације за хируршко лечење хернија хијатуса једњака и ГЕРБ-а“. Овим стручним предавањима присуствовали су бројни љекари из наше установе, те општи и абдоминални хирурзи из општих болница Републике Српске.

У склопу ове посјете нашој установи, проф. др сц. мед. Александар Симић и доц. др сц. мед. Огњан Скробић заједно са тимом из Клинике за општу и абдоминалну хирургију извели су три лапароскопске операције хијаталне херније (желучане киле). Сам концепт минимално инвазивне хирургије је савремени тренд у хирургији који обезбјеђује бржи опоравак и зарастање рана код пацијената, док самим хирурзима омогућава пуно прецизнији и комфорнији приступ органима. Овакав вид извођења хируршких захвата је најсавременији начин збрињавања ових патологија.

Посјета проф. др сц. мед. Александра Симића и доц. др сц. мед. Огњана Скробића је промоција интензивне сарадње Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске и Прве хируршке клинике КЦ Србије. Ово је још један од показатеља да су континуирана едукација наших медицинских професионалаца и стицање нових знања и вјештина приоритет Пословодства УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем, све у циљу пружања што квалитетнијих услуга нашим пацијентима.

Генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић се захвалио стручњацима из Београда. „Ми нижемо успјехе и настављамо са дизањем свих здравствених услуга на европски и свјетски ниво. Хвала нашим колегама из Београда на одржаној едукацији и операцијама како би наши љекари могли самостално да раде операције те врсте у УКЦ Републике Српске. Имамо фантастичну сарадњу са здравственим системом Србије.“ нагласио је проф. др Ђајић.

Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију др Зоран Алексић је истакао важност едукације и операција. „Ми данас промовишемо почетак добре сарадње између УКЦ Републике Српске и КЦ Србије односно Клинике за општу и абдоминалну хирургију и И хируршке клинике. Успоставили смо мост сарадње у смислу сарадње и едукације хирурга да заједно радимо операције хијаталне херније (желучане киле), а то је проблематика у порасту“, истакао је др Алексић.

Проф. др сц. мед. Александар Симић је истакао своје задовољство за почетак сарадње између абдоминалних хирурга ове двије здравствене установе. „Желим да нагласим да сам одушевљен са опремљеношћу операционих сала у УКЦ Републике Српске, способношћу и знањем љекара и медицинских техничар и на односу који имају међусобно и према пацијентима. Задовољство ми је да смо одржали едукацију и да смо урадили операције, те да ће се оне почети и овдје радити. Др Скробић и ја радимо већ 20 година заједно част ми је да нагласим да припадамо старој школи проф. др Зорана Герзића који је утемељио хирургију једњака и желудца у Србији“, нагласио је проф. Симић.

Доц.др Огњан Скробић је нагласио да му је част да је у УКЦ Републике Српске. „Као рођеном бањалучанину ми је посебна част да сам јуче и данас овдје, те да хирурзима помогнемо и подржимо при овим минимално инвазивнеим захватима из хирургије. Драго ми је да има људи који су мотивисани да напредују, крену путем прогреса, уче, размјењују знања и вјештине да бисмо сви заједно могли најбољу здравствену услугу да пружимо пацијентима. Љекари и медицински техничари имају знажну подршку руководства УКЦ Републике Српске што је неопходан услов да би се ова област хирургије развијала.“ истакао је др Скробић.