Част нам је што већ шести пут имамо прилику да угостимо водећег свјетског грудног хирурга др Диега Гонзалеза Риваса у нашој установи. Током овог хандс-он тренинга др Диего Гонзалес Ривас ће заједно са љекарима Клинике за торакалну хирургију на челу са др Марком Кантаром извести четири  хируршка захвата.

Овој дводневној практичној радионици присуствује и др Сабриддин Нуралиев, торакални хирург – онколог из Онкоцентра Санкт Петербург, што је још један од показатеља да УКЦ Републике Српске постаје едукативни центар и за љекаре из иностранства.

Др Диего Гонзалез Ривас је током својих ранијих посјета нашој установи истакао велики потенцијал наше установе за развој ВАТС референтног центра за цијелу регију Балкана па и Европе што је и опредјељење Пословодства УКЦ Републике Српске на челу са проф. др Владом Ђајићем.

Ова посјета нам је изузетно важна јер континуираном медицинском едукацијом наши медицински професионалци стичу нова знања и вјештине и на тај начин доприносимо нашем успјеху и пружању квалитетнијих услуга нашим пацијентима.

„Поздрављам све присутне и користим прилику да вам се захвалим што сте данас овдје. С обзиром на чињеницу да се тренутно у Бањалуци игра тениски турнир изразићу се тим језиком. Данас се у Бањалуци налази најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић, а код нас у УКЦ Републике Српске је најбољи из торакалне хирургије у свијету др Ривас. По мом мишљењу многи тениски терени у Бањалуци одговарају свјетским теренима, а наше операционе сале одговарају свјетским операционим салама. Као што се у нашем граду тренутно играју најбољи тениски мечеви тако се јуче и данас овдје изводе најкомпликованије операције из области торакалне хирургије. Само смо ми у благој предности јер у нашим операционим салама остају наши стручњаци који ће радити на свјестком нивоу. Поносан сам на њих и на све што смо заједно са руководством Републике Српске урадили у нашем клиничком центру, а то је да смо довели свјетску медицину у нашу установу. Хвала много свима“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Хвала вам што сте дошли, ја бих се на самом почетку захвалио нашем директору проф. Ђајићу који је направио одличну аналогију са тенисом како би схватили какав је стручњак др Ривас. Оно што је Ђоковић у тенису то је др Ривас у грудној хирургији. Ријеч је о човјеку који је иноватор из ове области и познат је свуда у свијету. Срећан сам што је данас овдје са нама и што смо урадили операције које су веома сложене. Ријеч је о минимално инвазивној хирургији која се ради кроз један мали рез. Најважније од тога је што пацијенти врло брзо иду кућама и враћају се својим свакодневним активностима. Срећан сам што је данас са нама овдје и колега из Санкт Петербурга др Нуралиев чији сам гост био приликом посјете Русији и што има данас прилику да види изведбу др Риваса“, рекао је др Марко Кантар, начелник Клинике за торакалну хирургију.

„За мене је велико задовољство да сам опет у Бањалуци и УКЦ Републике Српске. Желим да се захвалим генералном директору проф. Ђајићу, мом добром колеги начелнику др Кантару и цијелом тиму. Имамо увијек тешке и компликоване операције када сам ја овдје, али сам срећан што сам у прилици да помогнем да се операције заврше на најбољи могући начин које се раде кроз један мали рез. Такође, користим прилику да захвалим својим колегама са шпанске телевизије која сарађује са популарним Нетфлиxом, а који праве шест документараца из шест болница. Изабрао сам да једна од тих болница буде и УКЦ Републике Српске јер сам желио да покажем да се у једној малој Бањалуци могу извести веома комплексне и тешке операције из области торакалне хирургије“, рекао је др Диего Гонзалез Ривас.

„Добар дан свима и веома ми је драго што сам са вама данас. У посљедњих неколико дана гост сам Клинике за торакалну хирургију. Могу да кажем да сам одушевљен инфраструктуром болнице, операционим салама и медицинским професионалцима. Желим да се захвалим др Ђајићу и др Кантару на гостопримству и др Ривасу на мастеркласу, рекао је Сабриддин Нуралиев“, торакални хирург из Онкоцентра Санкт Петербург.