Универзитетски клинички центар Републике Српске располаже са апаратом који има могућност да прави фибрински лијепак који је богат тромбоцитима. Фибрински лијепак је биолошко терапијско средство које потпомаже успостављање локалне хемостазе и омогућава атрауматско повезивање и/или покривање (затварање) оштећене ткивне површине што временом доприноси постизању већег терапијског учинка.

Регенеративна ортопедија подразумијева да се примјеном фибринског лијепка са седам пута већом концентрацијом тромбоцита појачава регенеративна способност локалног оштећеног ткива. Користи се код руптуре мишића, прелома костију, хроничних рана, итд. Међутим, најбољи резултати се постижу онда су када се комбинује са оперативним захватом што значи да гдје год да се стави лијепак богат тромбоцитима побољшава се регенрација.

У Клиници за ортпедију и трауматологију се примјењује овај иновативни начин лијечења. Др Немања Томић је прије два мјесеца прошао обуку за трансплантацију матичних ћелија код дефеката на хрскавицама зглобова, те је учествовао у оперативним захватима код четири пацијента.

Заједно са хируршким тимом др Немања Томић извео је шест оперативних захвата гдје је код пацијената примијењен фибрински лијепак. Један од ових оперисаних пацијената имао је несрасли прелом поткољенице и 17 претходних операција у другој установи. Такође, остали пацијенти су исто оперисани ради несраслих прелома на поткољеници, а оперативно су лијечени више пута у другим здравственим установама. Код свих ових пацијената је поред оперативног захвата узиман графт са карлице, те се на тај начин додатно стимулисао регенеративни потенцијал који је претходним операцијама знатно нарушен, а након тога се стављао фибрински љепак.