Удружење анестезиолога и реаниматолога Републике Српске и Клиника за анестезију и интензивно лијечење Универзитетског клиничког центра Републике Српске организују у нашој установи четвородневну радионицу “Друга школа акушерске анестезије”. Осам љекара из Америке је у УКЦ Републике Српске, поред љекара из Републике Српске и Србије који присуствују четвородневној радионици. Додатна практична и теоријска обука анестезиолога Републике Српске по питању регионалне анестезије у значајној мјери ће допринијети сигурнијем и лакшем породу, уз максималну сигурност мајке при породу, те ће се у великој мјери побољшати услови за сам чин порода у нашој установи.

„Ми настављамо са оним што је најбитније, а то је едукација кадра. Ријетко која установа у Републици Српској, у Босни и Херцеговини, па и у региону се може похвалити с чињеницом да ју је посјетило осам стручњака из Америке који преносе своја знања и врше едукацију, а након тога и практично примјењују знања у лијечењу наших пацијената. Поносан сам на своје колеге и честитам им. Такође желим да се захвалим уваженим колегама из Америке што су пронашли вријеме, те уложили труд и исказали жељу да своја знања на свјетском нивоу пренесу на наше запослене, што је изузетно важно како за медицинско особље, тако и за пацијенте“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Наша школа која је почела у четвртак завршена је са сетом теоријских предавања током петка и суботе уз обраду различитих тема, кључних за акушерску анестезију и акушерство. Данас и сутра имамо дводневни курс ултразвука у анестезиологији и интензивној терапији са 50 полазника. Практично сви љекари Клинике за анестезију и интензивно лијечење и гости из сусједних болница ће бити стручно оспосбљени да користе ултразвук за критично обољеле пацијенте и пацијенте који захтијевају наш третман. Желим да се захвалим проф. др Ивану Величковићу из Њујорка са којим сарађујемо више од седам година, који није први пут овдје и који нам пружа подршку. Захваљујући њему успјели смо да доведемо еминентне стручњаке из САД-а на челу са проф. др Клеменсом Ортнером са Универзитета Стенфорд. Хвала и генералном директору који нам је омогућио ову врсту едукације која је наставак већ раније започетих едукација“, рекао је др Драган Ракановић, начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење.

„Ових неколико дана осим едукације имали смо прилику да видимо како се одвија лијечење у УКЦ Републике Српске и можемо да кажемо да смо пријатно изненађени квалитетом здравствене његе и стручношћу љекара из Бањалуке. Осим тога пријатно сам изненађен условима и опремљеношћу УКЦ Републике Српске, те могу да кажем да нема никаве значајне разлике између здравствених установа у Америци и ове болнице што се тог дијела тиче. Морам да нагласим да и љекари из Америке константно иду на континуиране едукације јер увијек има нових сегмената које је потребно савладати. Ова едукација која се организује у УКЦ Републике Српске са састоји из два дијела, први се односи на анестезију из области породиљства, а други на примјену ултразвука у анестезији. Хвала домаћинима за изузетно организован скуп“, рекао је проф. др Иван Величковић, анестезиолог из Њујорка.

„Драго ми је да сам данас у УКЦ Републике Српске, те што имам част да радим овдје са колегама који су мотивисани и добро едуковани. Задовољство ми је да им пренесм знање које им може послужити у лијечењу пацијената. Хвала на позиву да заједно учимо и лијечимо пацијенте“, нагласио је проф. др Клеменс Ортнер са Универзитета Стенфорд.