Универзитетски клинички центар Републике Српске обиљежио је успјешних годину дана рада наше Клинике за кардиохирургију. Наша установа на челу са проф. др сц. мед. Владом Ђајићем забиљежила је значајне искораке у свом пословању те интензивно и без предаха ради на томе да УКЦ Републике Српске добије статус најсавременијег и најмодернијег клиничког центра у региону.
Од отварања Клинике за кардиохирургију УКЦ Републике Српске које је уприличено 11. септембра 2022. године до сада је успјешно изведено више од 220 кардиохируршких захвата. Операције су изведене уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Института за кардиоваскуларне болести Војводине Сремска Каменица. Прва кардиохируршка операција је изведена 6.6.2022.године. Ове операције укључују хируршку реваскуларизацију миокарда, оперативно лијечење валвуларних болести срца, те такође најновије методе хируршког лијечења срчане слабости.
Према ријечима проф.др Владе Ђајића који се захвалио цијелом тиму те истакао да је пресрећан што су његова визија и идеја праћене огромним радом, трудом и енергијом уз подршку руководства Републике Српске и колега из Србије претворене у оно што је најбитније за становнике Републике Српске, а то је Клиника за кардиохирургију, гдје се свакодневно спашавају животи наших становника. Још једном се захвалио колеги др Николи Шоботу и његовој екипи на изванредном раду.
Др Никола Шобот, начелник Клинике за кардиохирургију УКЦ Српске је истакао да је данас поносан те да је прошло годину дана једног тешког и мукотрпног рада гдје сада можемо изаћи са нашим резултатима.
„Најприје морам да се захвалим Проф. др Влади Ђајићу и министарству здравља на прилици да будем дио овог пројекта и могућности да урадимо ово све за пацијенте Републике Српске. Дали смо свој један максимум и оправдали смо своје постојање и оснивање као и све оно што смо радили кроз више од 200 успјешно оперисаних пацијената, гдје смо им том приликом пружили лијечење у својој установи код своје куће. Ово је само први корак, а знамо да су први кораци најтежи, али смо постигли велики успјех и ово ће нам бити подстрек за даље и надам се да се за годину дана опет видимо са још бољим резултатима и још већим бројевима“, рекао је др Шобот.
Проф.др Александар Реџек, директор Института за кардиоваскуларне болести Војводине обраћајући се медијима рекао је да је ово заиста један велики дан те бројке које сте чули заиста говоре саме за себе. Честитао је министру Шеранићу и проф. Ђајићу и др Шоботу, али и свим оним људима који су били укључени у један овако комплексан пројекат који је дао један овакав резултат. “Ту је била једна изузетна визија, вјера, храброст, енергија и ентузијазам који су били предуслови да један овакав пројекат буде завршен. Што се тиче комплетног тима Института за кардиоваскуларне болести Војводине, људи су дали несебичну подршку и несебично дијелили своје знање и искуства да би људи одавде, млади љекари и медицинске сестре могли да раде квалитетан посао како га раде сада. И ови резултати су заједнички резултат свих нас и можемо бити поносни на то.”
Доц.др Петар Вуковић, замјеник управника Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“
“Част и задовољство ми је што сад овдје стојим са вама и преносим топле поздраве од свих наших колега и од наше управе која је подржала у потпуности овакав један за цијели наш регион значајн пројекат. Ми овдје долазимо као у нашу кућу јер смо наишли на један јако висок ниво професионализма, љубазности и стопили смо се са колегама овдје, тако да ми са великим задовољством и пуним срцем приступамо овом послу. Само на овај начин можемо изградити једну сјајну кардиохирургију која је овдје кренула да се ствара и која ће кроз одређен број година бити потпуно аутономна и да ћемо и даље имати једну размјену и сарадњу на обострано задовољство.
Ален Шеранић, Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске: “Желим да се захвалим колегама из Дедиња и Сремске каменице не само на подршци коју су пружили за развој наше кардиохирургију него и на континуираној подршци како школовања наших кадрова у Србији путем медицинских факутлета тако и у оквиру збрињавања и третмана наших пацијената. Честитам директору Ђајићу и начелнику Клинике Шоботу на њиховој истрајности да визија коју смо поставили 2017.године данас добије стварне облике и да можемо са овим значајним и врло вриједним резултатима изађемо овдје пред вас. Оснивање и прављење једне кардиохирургије је круна здравственог система и то није само ствар министарства и клиничког центра који највише у овом сегменту учествују него је то и ствар цијелог здравственог система. У овом успјеху као што сте видјели говоре други и позивам све да увијек питате друге људе о томе како ради наша кардиохирургија.”