Хируршки тим Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске на челу са др Гораном Јањићем у сарадњи са тимом хирурга Курског онколошко научно-клиничког центра Г.Е. Островерхова из Русије на челу са проф. др Угљешом Станојевићем извео је данас минимално инвазивну лапароскопску операцију тумора дебелог цријева.

Након стручњака из Америке и западних земаља част нам је да стручњаци из Русије оперишу код нас, те да љекари у УКЦ Републике Српске усавршавају своје знање и вјештине како би пружили што бољу дијагностику и лијечење пацијентима.

Генерални директор проф.др Владо Ђајић изразио је задовољство данашњом изведеном операцијом и сарадњом. “Данас не постоје границе и струка је најбитнија, те квалитет здравствене услуге коју пружамо нашим пацијентима. Настављамо са унапређивањем здравственог система. Хвала нашем колеги проф. др Угљеши Станојевићу на дивној сарадњи“ нагласио је проф. др Ђајић.

Директор Курског онколошко научно-клиничког центра Г.Е. Островерхова из Русије проф. др Угљеша Станојевић нагласио је задовољство што је у УКЦ Републике Српске. “Хвала проф. др Влади Ђајићу и др Горану Јањићу на изузетној сарадњи. Данас смо имали оперативни захват овдје у операционим салама које су изузетно сређене, техника и инструменти су на високом нивоу који су потребне за све врсте операција. И ми имамо много тога да научимо од вас из УКЦ Републике Српске” истакао је проф. др Станојевић.

Др Горан Јањић из Клинике за општу и абдоминалну хирургију истакао је да је ово наставак сарадње са колегама из Русије. “Данашњом операцијом смо усвојили неке нове хируршке технике и детаље, иако ову врсту операције радимо самостално. Радићемо на томе да области хирургије које не радимо у УКЦ Републике Српске почнемо радити, а у којима проф. др Станојевић има искуства“ нагласио је др Јањић.

Лапароскопска хирургија је златни стандард за пацијенте. Овом врстом хирургије омогућен је много бржи опоравак пацијената у односу на класичну хирургију, те се врло брзо након урађеног оперативног захвата пацијент враћа својим свакодневним активностима.