Предсједник Републике Српске Милорад Додик је свечано данас у Универзитетском клиничком центру Републике Српске уручио инкубаторе и опрему за збрињавање новорођенчади свим директорима болница Републике Српске. Инкубатори и монитори за праћење виталних знакова су набављени средствима прикупљеним у оквиру хуманитарне акције”С љубављу храбрим срцима”,а едукацију је завршило 62 љекара и медицинских сестра/техничара.

“Данас је уручена медицинска опрема у склопу хуманитарне акције “С љубављу храбрим срцима” која се реализовала 2022. године. Опрему за медицински транспорт, стабилизацију новорђенчади добило је свих десет болница, тј. све болнице у Републици Српској, болница Грачаница на Косову И Метохији и кантонална болница Ливно у Федерацији БиХ. Транспарентним процесом Удружење педијатара Републике Српске набавило је 74 апарата која су у служби спашавања новорођенчади, а од тога 19 најсавременијих инкубатора. Истовремено Удружење педијатара води међународни сертификовану едукацију љекара и медицинских сестра /техничара из свих болница у Републици Српској како бисмо омогућили да сву опреме користе едуковани стручни кадрови. Важно је нагласити да је у склопу ове хуманитарне акције набављено19 инкубатора, а још један смо добили од Министарства за породицу Владе Србије који је намијењен болници у Фочи “, рекла је проф. др Јелица Предојевић Самарџић, предсједник Удружења педијатара Републике Српске и шеф Одјељења дјечије хематоонкологије Клинике аз дјечије болести УКЦ Републике Српске.

„Ово је данас била прилика да се захвалимо предсједнику Милораду Додику за акцију „С љубављу храбрим срцима“ која  је усрећила многу дјецу, а и многе одрасле. Истовремено ово је била прилика да се захвалимо за допринос томе да УКЦ Републике Српске буде оно што је данас – једна моћна здравствена установа, једна од најбољих здравствених установа у региону која стоји раме уз раме са здравственим установама много богатијих и развијенијих држава Европе и свијета“, рекао је проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске.

Предсједник Милорад Додик нагласио је да се овом акцијом прикупило 1 150 000 КМ. „Захваљујем се свим донаторима  и свима који су издвојили своје личне прилоге. То показује укупну моћ и енергију једног друштва, да реагује на изазове које препознамо као ургентне и да их на овај начин покушамо ријешити. Желим још да се захвалим Удружењу педијатара и свим педијатрима у Републици Српској што су показали интерес за ово прикупљање и они су ти који су одлучивали коју опрему набавити, те како провести процедуру. Најважније је како распоредити ове апарате што су наши педијатри и учинили са стручног становишта. Све одлуке су донесене једногласно. Вјерујем да ће ово помоћи дјеци када им је потребна брза помоћ и правовремена реакција медицинског особља са најсавременијим апаратима. Раније нисмо имали транспортне инкубаторе, а сада их свака болница има. Имамо стручни кадар који ће руковати овом опремом“, истакао је предсједник Милорад Додик.