Др Михајло Ђокић, члан трансплантационог тима УКЦ Љубљана у Клиници за општу и абдоминалну хирургију

Константна едукација кадра са жељом да нашим пацијентима пружимо најсавременији начин лијечења приоритет су пословодства УКЦ Републике Српске и проф. др Владе Ђајића.

У оквиру свог стратешког развоја, Клиника за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске уводи нове методе хируршког лијечења са посебним акцентом на минимално инвазивну хирургију.

Тим поводом, наш гост је доц. др Михајло Ђокић, експерт из хирургије јетре и панкреаса, а иза њега је неколико стотина експлантација и трансплантација јетре. Доц. др Ђокић, иначе је члан и трансплантационог тима УКЦ Љубљана и данас заједно са хирурзима Клинике за општу и абдоминалну хирургију изводи операцију тумора јетре са минимално инвазивним приступом који се до сада није изводио у нашој установи. Ова посјета представља још једну прилику за едукацију, али на тај начин такође његујемо мост сарадње, едукације и пријатељства између два клиничка центра.

Проф. др Зоран Алексић, начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске рекао је да Клиника тежи да у области дигестивне хирургије употријеби минимално инвазивну хирургију која има многе бенефите и предности у односу на класичну хирургију. “Ми смо увелико отворили врата минимално инвазивне хирургије жучне кесе, црвуљка, хијаталне херније, хирургије дебелог цријева и ректума, а данас смо отворили врата у области хепаталне хирургије минимално инвазивним приступом. Наш циљ је да успоставимо комуникацију и сарадњу са колегама из УКЦ Љубљана и да након њихових посјета и наше едукације у Љубљани почнемо да радимо минимално инвазивну хирургију јетре која је јако компликована. Ми смо дали прилику свим љекарима који желе да се едукују из ове области да се усавршавају. Захваљујем се госту доц. др Ђокићу и проф.др Влади Ђајићу на подршци”, рекао је проф. др Зоран Алексић.

„Захваљујем се проф. др Ђајићу и проф. др Алексићу. Важно је да је УКЦ Републике Српске препознао потребу да се иде у корак са модерним трендовима у минимално инвазивној хирургији јетре. Надам се успјешној сарадњи и континуираној едукацији. Овакав вид захвата у захтјевнијим случајевима је доста дужи него код класичне хирургије, али је и постоперативни период значајно краћи и пацијенти се брже враћају свакодневним активностима. Операционе сале су врхунске, опрема је нова и квалитетна.“, рекао је доц. др Михајло Ђокић.

„Захваљујем се нашем госту, еминентном стручњаку доц. др Ђокићу, начелнику Клинике за општу и абдоминалну хирургију Зорану Алексићу и мојим сарадницима. Поносан сам на чињеницу да не постоји седмица, па готово ни дан да овдје у УКЦ Републике Српске не гостује неко од врхунских стручњака из регије, Европе и свијета и преноси знање нашим љекарима и другим медицинским радницима. Наш циљ је даља едукација кадра и подизање нивоа здравствене заштите у Републици Српској. Настављамо даље и нећемо стати на овоме“, рекао је проф. др Владо Ђајић.