Поводом Свјетског дана борбе против можданог удара, данас је испред Трга крајине уприличено бесплатно мјерење крвног притиска и шећера у крви, као један од видова скретања пажње на превентивне мјере од ове тешке болести. Осим прегледа, генерални директор УКЦ Републике Српске проф.др Владо Ђајић и медицинско особље ове установе дијелили су летке са најважнијим информацијама о симптомима и правовременом реаговању на ову болест.

„Данас смо се окупили да скренемо пажњу на једно од најтежих обољења савременог човјека, а то је мождани удар, који је један је од главних узрока смрти данашњице и први у свијету узрок инвалидности. Влада Републике Српске је уз здравствене институције пуно уложила у здравство, а вас драги грађани молимо да уложите у себе кроз превентивне мјере и редовне прегледе, те избјегавање фактора ризика, јер вам то може спасити живот“, изјавио је проф.др Владо Ђајић.

„Што прије препознамо симптоме и дођемо у болницу, већа је могућност излијечења од можданог удара путем тромболитичке терапије којом располаже наш УКЦ Републике Српске и сви већи здравствени центри у Српској. Симптоме можданог удара је лако запамтити по скраћеници ГРОМ – Г (говор), Р (одузетост руке, ноге, једне половине тијела), О (образ – искривљавање лица) и М (минут). Од настанка можданог удара до почетка терапије смије проћи највише 4,5 сата, зато је важно реаговати на вријеме“, нагласио је проф.др Синиша Миљковић, начелник Клинике за неурологију УКЦ Републике Српске.

Софија Вучићевић, Виша асистентица на Катедри за етномузикологију Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, подијелила је своје искуство и борбу са можданим ударом.

„Имала сам мождани удар са 24 године. Манифестовало се кроз губитак говора и губитак функције десне руке и десне ноге. На срећу, моја породица је одмах реаговала, позвали су хитну помоћ гдје је установљен мождани удар. Провела сам једно вријеме у болници, а данас се осјећам много боље. Моја порука свима вама је да сви ми имамо жеље, амбиције, циљеве и планове, али када се нешто деси и видите да вам живот зависи из минуте у минуту, схватите да је здравље најважније, љубав и људи којима сте окружени“, изјавила је Софија.