Удружење радиолошких технолога Републике Српске и запослени радиолошки технолози из Завода за клиничку радиологију УКЦ Републике Српске и ове године обиљежавају Свјетски дан радиологије. Свјетски дан радиологије је дан када желимо указати јавности на вриједност радиологије у дијагностици и лијечењу пацијената и објаснити значајну улогу радиолога и технолога медицинске радиологије у одржавању националног здравља.

Завод за клиничку радиологију УКЦ Републике Српске је имао веома динамичан раст и развој у протеклим годинама тако да са поносом можемо рећи да имамо једну од најопремљенијих радиологија у региону која посједује два МР, пет КТ уређаја, најсавеменију ангио салу, велики број радиографских и ултразвучних уређаја, савремени информациони систем, те оно што је најважније велики број изузетно обучених радиолога који свакоднево изводе најсавременије и најсофистицираније дијагностичке и интервентне процедуре.

Тим поводом је планирано да се одрже три предавања за запослене у УКЦ Републике Српске на тему сигурности пацијента приликом радиолошких претрага. Одабир теме предавања је у складу са слоганом под којим се промовише овогодишњи дан радиологије “Целебратинг патиент сафетy”.

„Придружујем се честитикама поводом обиљежавања Свјетског дана радиологије и користим прилику да се захвалим нашим радиолозима и радиолошким технолозима  на преданом раду  изванредним резултатима које постижу. Морам да кажем да сам поносан на наш Завод за клиничку радиологију који је један од најбољих у региону, у којем имамо најбољу магнетну резонанцу на свијету која постоји још само у Швајцарској и Норвешкој. Такође, у заводу постоји још пет ЦТ-ова, неколико десетина ултразвучних апарата итд. Највише сам поносона на медицинске професионалце јер имамо изврсне љекаре и радиолошке технологе који раде даноноћно. УКЦ Републике Српске овим показује да престижна здравствена установа и да је раме уз раме са свјетским центрима, те да унапређењем рада се побобљашава и здравствени систем Републике Српске“, рекао је проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске.

„Желим да вам се захвалим што сте дошли да нас подржите, те бих искористио прилику да се захвалим проф. Ђајићу, др Латиновићу и начелнику Завода за клиничку радиологију на подршци коју нам пружају да напредујемо у својој струци.  Данас обиљежавамо Свјетски дан радиологије уз предавања која су намијењена свим запосленим у нашој установи . Највише ће се говорити о сигурности пацијента приликом радиолошких прегледа. Такође ћемо говорити на предавањима на који начин можемо да побољшамо свој рад и на који начин ћемо отклонити штетна дејства код радиолошких претрага. Константна едукација је веома важна како би усавршили своја знања и вјештине, те на тај начин постајемо видљиви и поштованији и код колега и међу пацијентима. Захваљујући подршци проф. Ђајића запослени у Заводу за клиничку радиологију редовно иду на едукације, те се константно усавршавају како би се нашим пацијентима пружила што адекватнија здравствена заштита, рекао је Огњен Аћимовић“, предсједник Удружења радиолошких технолога Републике Српске.

Помоћник министра здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске др Милан Латиновић је у име министра Шеранића и своје лично име честитао Свјетски дан радиологије, те је нагласио да је поносан на ентузијазам и рад радиолога и радиолошких технолога.