Еминентни стручњаци из Русије у УКЦ Републике Српске

Хируршки тим Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ Републике Српске на челу са др Гораном Јањићем у сарадњи са тимом хирурга Курског онколошко научно-клиничког центра Г.Е. Островерхова из Русије на челу са проф. др Угљешом Станојевићем извео је први пут у нашој установи минимално инвазивну лапароскопску операцију једњака. Поред др Станојевића у УКЦ Републике Српске су и Јегор Гребјонк, замјеник директора Курског онколошког научно–клиничког центра Г.Е. Островехова и др Мариана Гребенкина, доктор анестезиологије и интензивне његе Курског онколошког научно-клиничког центра Г.Е. Островерхова.

Генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић нагласио је да су константне едукације и размјене знања веома важне за медицинско особље. „И  данас смо показали да за нашу струку не постоје границе. У УКЦ Републике Српске долазе доктори из цијелог свијета, а данас са нама су љекари из Русије да нам пренесу своје знање и вјештине и тиме унапрједе наш здравствени ситем“, истакао је проф. др Владо Ђајић.

Проф. др Угљеша Станојевић истакао је велико задовољство што је већ други пут у УКЦ Републике Српске. „Изузетно је задовољство је имати овакву сарадњу са колегама анестезиолозима, абдоминалним хирурзима, абдоминалним онколозима и руководством ове установе. Ова сарадња показује да медицина нема граница. Задовољство ми је доћи у здравствени центар који се развија, гдје се види велико улагање које има велики значај за пацијенте. Велико хвала проф. др Ђајићу на омогућеној сарадњи“, нагласио је проф. др Угљеша Станојевић.

Др Горан Јањић истакао је важност увођења минимално инвазивне лапароскопске операције једњака у протоколе УКЦ Републике Српске. „Ријеч је о патологији која је честа и предвиђања су да ће бити још чешћа. Ми желимо да будемо оспособљени да нашим пацијентима пружимо максимално добру и модерну хирургију и да се њихово лијечење може завршити у овој установи успјешно, те да не морају ићи у друге установе по здравствену. Пацијент којег смо оперисали је млад, операција коју смо извели је комплексна, али се пацијент добро опоравља. Захваљујем се руководству УКЦ Републике Српске и колегама из Русије“, нагласио је др Горан Јањић.