Одјељење за ендокринологију УКЦ Републике Српске  и  Удружење ендокринолога и дијабетеолога Републике Српске у сарадњи са студентима Медицинског факултета у Бањалуци је данас традиционално обиљежило „Свјетски дан борбе против дијабетеса“, који представља највећу свјетску кампању посвећену подизању свијести друштва о значају дијабетесу. Тема овогодишњег Свјетског дана дијабетеса гласи  “Упознај свој ризик. Знај свој одговор.” Наши медицински професионалци су свим заинтересовани грађанима омогућили бесплатно мјерење нивоа шећера у крви и мјерење крвног притиска у Централном холу УКЦ Републике Српске у периоду од 10:00 до 12:00 часова. Поред тога свим заинтересованим грађанима је омогућено  мјерење антропометријских параметара који укључују израчунавање индекса тјелесне масе и едукације о правилној исхрани, едукација и савјетовање од стране медицинских стручњака – љекара, медицинских сестра – техничара и студената Медицинског факултета у Бањалуци,  бесплатна подјела апарата за самоконтролу шећера у крви као и другог едукативног материјала у вези са исхраном, физичком активности, превенцијом од компликација и слично.

Проф. др Александра Марковић, предсједник Удружење ендокринолога и дијабетеолога Републике Српске и љекар Одјељења за ендокринологију и дијабетологију Републике Српске се прије свега захвалила колегама, УКЦ Републике Српске, студентима Медицинског факултета и проф. др Влади Ђајићу  на подршци да се обиљежавање овог дана организује на овај начин у нашој установи. Према подацима којим располаже ово Удружење у Републици Српској од дијабетеса је обољело око 70.000 лица. „Инциденца је по процјенама негдје око осам до 10 одсто, те је много ријеђи дијабетес тип један негдје око 10 одсто, а око 90 одсто је тип два дијабетес. На иницијативу Међународне федерације за дијабетес и Свјетске здравствене организације Свјетски дан борбе против дијебетеса обиљежава од 1991. године сваке године 14. новембра. Циљ ове кампање да се пробуди свијест како у јавности, али исто тако и код пацијената који имају шећерну болест о значају овог обољења. Ризичне категорије прије свега они који у својим породицама имају обољеле од шећерне болести, затим гојазни пацијенти, старији од 45 година, труднице које су некада имале било који поремећај везано за шећер, лица са високим притиском и повишеном масноћом. Дијабетес болест савременог доба, са трендом раста у будућности. Циљ и да се подстакну они који немају шећерну болест, а који су у ризику да га добију, да се барем једном годишње јаве на мјерење и контролу шећера у крви“, рекла је проф. др Александра Марковићева.

Др Тамара Дојчиновић из Одјељења за ендокринологију и дијабетологију је рекла да је за један час прегледано укупно 100 грађана и при том  12 новооткривених случаја дијабетеса. „У суштини то иде у корак са свјетским трендовима који су поприлично драматични и преко 10 одсто је преваленца дијабетеса у свијету и ми ту апсолутно идемо у корак са Европом и са свијетом“, рекла Дојчиновићева. Она је нагласила важност превентивних скрининг прегледа, јер то су вјероватно особе које се и не би јавиле да измјере вриједности гликемије тако да смо сада у могућности да им уведемо терапију на вријеме. Дојчиновићева је рекла да су основни симптоми дијабетеса сушење уста, учестало мокрење, губитак на тјелесној маси, нагласивши да највећи проценат пацијената заиста  нема никакве симптоме и то како је рекла и чини дијабетес опасном болешћу. Она је додала да је нажалост инциденца дијабетеса је у порасту и код дјеце и адолесцената и то дијабетеса тип два због како је рекла лоше исхране.