Делегација Шангајског Универзитета за Медицину и Здравствене Науке (СУМХС) посјетила је данас УКЦ Републике Српске. Делегацију је предводио ректор, Wu Тао (Ву Тао), а који је уједно и извршни директор Истраживачког центра “Medical Intelligent Development” при шангајској “Jiao Tong” универзитетској школи медицине. Након састанка делегације са генералним директором проф. др Владом Ђајићем, наши гости обишли су Клинику интензивне медицине за нехируршке гране као и Клинички завод за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде.

„Ово је посебан дан за УКЦ Републике Српске. У стручној посјети нам је делегација пријатељске Кине на челу са ректором Шангајског Универзитета за Медицину и Здравствене Науке. Ту су и представници Универзитета, представници здравствених установа и представници произвођача медицинске опреме. Имали смо конструктиван састанак о могућностима сарадње УКЦ Републике Српске са Шангајским Универзитетом и привредницима из Шангајске области. Главна тема састанка била је могућност усавршавања наших љекара и других здравствених радника у Кини, као и могућност доласка љекара из Кине како би са нашим љекарима подијелили своје знање. Разговарали смо о могућностима реализације заједничких пројеката, писања научних радова, публикација. Такође, разговарали смо о могућностима набављања савремене медицинске опреме која се производи у Кини, а која по свом квалитету стоји раме уз раме са европским и свјетским произвођачима и у коју на основу свог досадашњег искуства имамо велико повјерење. Хвала делегацији из Кине, надам се скором виђењу и овдје у Бањалуци, као и у Кини“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Сагласан сам са генералним директором, ово је и за нас један веома важан дан. У посјети смо највећем клиничком центру у Републици Српској. Имали смо прилику да разговарамо, а планиран је и обилазак. Разговарали смо о могућностима размјене особља, заједничке едукације и другим пројектима на којима ћемо заједно радити. У складу са нашим опредјељењима по питању међународне сарадње, жеља нам је да остваримо што бољу сарадњу са вашом земљом, Бањалуком и УКЦ Републике Српске. Кроз различите механизме сарадње, те наш заједнички труд и рад можемо остварити резултате када је ријеч о едукацијама и будућим пројектима. Хвала свима. “, рекао је ректор Wu Тао.