УКЦ Републике Српске данас је посјетила др Андреа Кдолскy бивша министарка здравља Аустрије. Током посјете се разговарало о свим актуелним темама које се тичу наше установе, досадашње сарадње са Аустријом, те о будућим пројектима.

„Данас нам је у посјети бивша министрица здравља Аустрије и садашњи савјетник Владе Аустрије за медицинска питања др Андреа Кдолскy. Циљ посјете је унапређење досадашње сарадње и лијечење пацијената из Аустрије у УКЦ Републике Српске, јер се на основу свих информација и посјета дошло до увјерења да су наше услуге на нивоу европских и свјетских. Поносан сам на ту чињеницу и ово је само почетак двосмјерне комуникације. Неће се као до сада слати само наши пацијенти у иностранство, већ ће се и пацијенти из Европе и сусједних држава лијечити у УКЦ Републике Српске. Једно велико хвала директору Представништва Републике Српске у Аустрији господину Младену Филиповићу и уваженој гошћи што је данас са нама у Бањалуци“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

„Желим да се захавалим на гостопримству. Вријеме је да започнемо нове пројекте. У Аустрији имамо ситуацију да су листе чекања за операције дуге, посебно код оних операција из области ортопедије код старије популације, те смо увидјели потребу да се то мора ријешити на неки начин. Постоји могућност да се пацијентима који живе и раде у Аустрији, а са ових су простора, понуди могућност да се овдје лијече. Већ смо обавили разговоре са аустријским социјалним и здравственим осигурањима који имају интерес да се укључе у овај пројекат. С друге стране, драго ми је што сам данас имала прилику да обиђем и операционе сале и увјерила сам се да УКЦ Републике Српске располаже са најмодернијим апаратима, школованим кадром и свим потребним капацитетима за овакву врсту сарадње која сигурно може да буде успјешна и у обостраном интересу“, изјавила је др Андреа Кдолскy.

„ Захаваљујем се професору Ђајићу и нашој драгој гошћи, и драго нам је да имамо прилику да је угостимо поново у Републици Српској. Др Кдолскy има широк спектар дјеловања како стручно, тако и медијски, и јако нам је значајно што су њене активности допринијеле томе да социјална, здравствена и пензијска осигурања у Аустрији разматрају могућност лијечења пацијената у Републици Српској. Циљ њене посјете јесте да се увјери у квалитет пружања здравствених услуга овдје, о чему ће извјестити осигурања у Аустрији. И то је показатељ да је сарадња између Аустрије и Републике Српске на високом нивоу. Аустрија је важан партнер и једни друге увијек треба да подржимо и овакве посјете су од изузетног значаја. Биће нам драго да вас убрзо извјестимо о првим конкретним резултатима сљедеће године“, рекао је Младен Филиповић.