Клиника за општу и абдоминалану хирургију наше установе је угостила колеге из Центра за минимално инвазивну хирургију Универзитетског клиничког центра Ниш. Циљ радне посјете је размјена хируршког искуства и успостављање сарадње, те је с тим у вези организован  дводневни симпозијум „Минимално инвазивна хирургија аноректума. Такође, данас у нашим операционим салама урађена су три оперативна захвата хемороидалне болести савременом методом ХАЛ-РАР. Делегацију из Ниша чине директор Центра за минимално инвазивну хирургију др Бојан Јовановић и др сц. мед. Вања Пецић, те главни техничар Центра и инструментарка из Службе операционих сала.

Генерални директор проф. др Владо Ђајић је поздравио све присутне, те се захвалио колегама из Ниша што су у посјети УКЦ Републике Српске.

„Посебна захвалност колегама из Ниша који су данас овдје са нама како би извршили едукацију нашег кадра. Договорили смо двосмјерну сарадњу гдје ће колеге из Ниша долазити у нашу установу, а истовремено ће наши љекари одлазити у Ниш гдје ће се едуковати  како би унаприједили рад  УКЦ Републике Српске. Честитам начелнику Клинике за општу и абдоминалну хирургију др Алексићу и његовом тиму на досадашњем раду и што показују заинтересованост за напредовање и едукације, те на тај начин унапређују рад највеће здравствене установе у Републици Српској“, рекао је проф. др Владо Ђајић.

“Захваљујем се колегама из Ниша који су дошли у нашу установу и на тај начин показали спремност да направимо мост пријатељства и двосмјерну сарадњу. Желим да се захвалим и генералном директору проф. Ђајићу јер захваљујући његовој подршци и разумијевању сви пројекти у вези са стратешким развојем наше Клинике су реализовани. Користим прилику да се захвалим и тиму из операционих сала. Циљ ове едукације је да ова метода буде доступна свим хирурзима и свим пацијентима из Републике Српске који имају хемороидалну болест. Позивам пацијенте који имају проблем са овом болешћу да се јаве у нашу амбуланту гдје ће на најбржи и најбезболнији начин ријешити овај здравствении проблем јер располажемо са најсавременијом опремом и потребним знањем. Само тимским радом и усвајањем потребних знања можемо се попети степеницу изнад и тиме унаприједити рад највеће здравствене установе“, рекао је начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију проф. др Зоран Алексић.

„Велико ми је задовољство што сам у Републици Српској, те ми је велика част едуковати  колеге у УКЦ Републике Српске. Знање које имамо са задовољством ћемо пренети нашим колегама хирурзима на челу са сјајним др Зораном Алексићем. Невероватан осећај за модерну хирургије имају, те знају у коме смеру треба да иду. Данас је хирургија незамислива без  минимално инвазивне хирургије.  Надамо се за неколико година и роботској хирургији. Прошло је време резова од 30 до 40цм, тешког постоперативног опоравка, лежања и до 2 месеца. Нама је крајњи циљ брз опоравак пацијента. Направили смо добру сарадњу што је први корак, те идемо даље и биће нам задовољство пренети им наше вештине“, нагласио је директор Центра за минимално инвазивну хирургију Универзитетског клиничког центра Ниш др Бојан Јовановић.

„ Хвала драгим колегама из Бањалуке што су ми указали част да извршим ову едукацију у амбијенту савремених сала, са врло љубазним особљем и вештим и елоквентним хирурзима. Ја сам на три примера показала како се изводи операција. Операције су наставили хирурзи УКЦ Републике Српске. Сматрам да сам била успешан едукатор и учитељ, али имала сам и изузетно добре ученике. Ова хируршка метода је врло захвална, а сви пацијенти који су данас оперисани, отићи ће сутра кући и моћи ће да се врате за неколико дана својим редовним активностима“, рекла је др сц. мед. Вања Пецић. Она је искористила прилику да апелује на пацијенте да се не доводе у ситуацију да запоставе своју хемороидалну болест до те мјере да она дође у четврти стадијум, те да превазиђу осјећај срама и обрате се на вријеме љекару.