Клиника за општу и абдоминалну хирургију у оквиру стратешког развоја клинике и едукативне сарадње са Универзитетским клиничким центром Србије (Прва хируршка клиника, едукативна база Клинике за општу и абдоминалну хирургију) организује акредитовани  дводневни  симпозијум: „Минимално инвазивна хирургија горњег гастроинтестиналног тракта“. Циљ симпозијума је увођење нове процедуре у УКЦ Републике Српске – баријатријска хирургија. Из тог разлога наш гост је доц. др Огњан Скробић из Прве хируршке клинике који се бави баријатријском хирургијом. Он ће у оквиру дводневног симпозијума одржати предавање:

„SLEEVE“ ГАСТРЕКТОМИЈА  – НАЈЗАСТУПЉЕНИЈА БАРИЈАТРИЈСKА ПРОЦЕДУРА  У ЛИЈЕЧЕЊУ ГОЈАЗНОСТИ. Такође, заједно са тимом Клинике за општу и абдоминалну хирургију у нашим операционим салама доц.др Скробић је урадио двије лапароскопске „слееве“ ресекције и то је прво извођење ових процедура у УКЦ Републике Српске. Лијечење гојазности је веома

комплексан процес и захтијева мултидисциплинарни приступ, а најзаступљенија баријатријска процедура данас је „слееве“ гастректомија. На нивоу УКЦ Републике Српске је формиран тим/конзилијум за лијечење гојазности у којем учествују: ендокринолог, психолог, пулмолог, кардиолог, анестезиолог и хирург што показује комплексност овог захвата. Лијечење гојазности хируршким путем подразумијева одређену хируршку процедуру на

желуцу. Најзаступљенија баријатријска процедура данас је „слееве“ гастректомија. Стога је циљ Клинике за општу и абдоминалну хирургију да заједно са специјалистима Прве хируршке клинике, који се баве овом хирургијом, ову процедуру уведемо у нашу установу чиме бисмо постигли нови успјех, побољшали квалитет лијечења наших пацијената и ову процедуру учинили доступном пацијентима у Републици Српској.

„Желим да изразим велико задвољство због још једног успјеха, побједе и писања историје у УКЦ Републике Српске. Данас су први пут у УКЦ Републике Српске урађене операције у третману гојазности пацијената. Желим да се захвалим начелнику Клинике за општу и абдоминалну хирургију др Зорану Алексићу, доц. др Огњану Скробићу из Прве хируршке клинике и свим који су учествовали у овим захватима. Желим да ови захвати постану рутински у УКЦ Републике Српске како бисмо могли нашим пацијентима помоћи“, истакао је генерални директор УКЦ Републике Српске проф. др Владо Ђајић.

„Првосходно желим да се захвалим колективу УКЦ Републике Српске, генералном директору УКЦ Републике Српске проф. др Влади Ђајићу, те колегама др Зорану Алексићу и др Велимиру Шкрбићу и колегиници др Ивони Рисовић ендокринологу која је препознала значај оснивања Центра за гојазност. Иницијатива за Центар за гојазност је од великог значаја, јер је гојазност дошла до епидемиолошких размјера. Овдје постоје сви услови да се ова процедура може спроводити, а колеге су стручњаци, те не постоји ниједна препрека“ нагласио је доц. др Огњан Скробић.

„Желим да се захвалим свим својим колегама, директору и др Скробићу на подршци и сарадњи. Прије свега желим да нагласим да гојазност није естетски проблем него озбиљна болест која захвата све органске системе. Постоје строге индикације кад је хирургија у употреби за лијечење гојазности. Овом проблему се приступа мултидисциплинарно и на првом мјесту приступа лијечењу ендокринолог, затим нутрициониста, психолог, кардиолог, пулмолог, анестезиолог и на крају хирург. Хирургија је свакако једна од карика у комплексном лијечењу гојазности. Оно што ћемо ми предложити је свакако да се оформи Центар за лијечење гојазности Републике Српске, а логично је да сједиште истог буде у нашој установи јер имамо све претпоставке да се то изреализује. Хвала вам свима на подршци“, рекао је начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију проф. др Зоран Алексић.