Као и претходних двадесетак година медицински професионалци Клинике за очне болести УКЦ Републике Српске су се придружили обиљежавању Свјетске недјеље глаукома. Тим поводом свим заинтересованим грађанима организована је акција бесплатног скрининга глаукома.

„Поред лијечења наших пацијената не прође готово ни недјеља дана да се не бавимо бесплатним превентивним прегледима становника Бањалуке и Републике Српске у циљу раног откривања обољења. Данас имамо превентивне прегледе поводом Свјетске недјеље борбе против глаукома и желим да се захвалим сарадницима на организацији. Пресерећан сам када сам видио велики број наших становника који су се одазвали позиву“, рекао је проф. др Владо Ђајић .

„Веома ми је драго што протеклих двадесет година успијевамо да из опште популације изолујемо велики број пацијената који имају склоност да добију глауком, али и велики број пацијената који већ имају глауком. Овакве бесплатне акције скринга нам омогућавају да превентивно дјелујемо на све оне сегменте видних потенцијала, као и на настанак сљепила код наших пацијената. Глауком је тихи убица вида и у свијету све више пацијената оболијева од ове болести. Само правовременим скринингом и правовременом дијагностиком можемо да се усмјеримо на све терапијске модалитете лијечења. Од јутрос од 8:00 часова па до сада прегледано је више од 90 пацијената и код њих шест већ су утврђене све оне аномалије које највјероватније указују на глауком. Они су заказани за додатна испитивања која ће се врло обрзо обавити“, изјавила је проф. др Милка Мавија, начелник Клинике за очне болести .

„ У свијету се преко 87 милиона људи лијечи од глаукома. Иако је ово болест средњег и старијег животног доба, у задњих мјесец дана кроз наш Кабинет за глауком прошло је и четворо дјеце. Када нам дођу пацијенти у поодмаклом стадијуму, ми ту не можемо много да урадимо. И због тога су ове акције скрининга важне како бисмо утицали на свијест грађана Републике Српске да се редовно контролишу“, рекла је прим. др Жаклина Унчанин.