Одјељење ендокринологије Клинике за унутрашње болести организује обиљежавање Свјетског дана борбе против гојазности. Овогодишњи мото је “Причајмо о гојазности без предрасуда и осуђивања”. Гојазност је болест која погађа читаво друштво, а број гојазних особа је у сталном порасту због чега се овај дан обиљежава како би се скренула пажња о могућностима превенције и лијечења. Медицински професионалци су данас свим заинтересованим грађанима мјерили тјелесну висину и тежину, мјерили обим струка, израчунавали индекс тјелесне масе, мјерили шећер у крви и крвни притисак.

„Захваљујем се што сте данас са нама овдје како би подржали ову акцију. Запослени у УКЦ Републике Српске поред лијечења пацијената, примјене комплексних метода баве се и превенцијом различитих обољења што је случај и данас када желимо нашим становницима да скренемо пажњу на гојазност која је озбиљан здравствени проблем са веома тешким посљедицама. Желим да захвалим својим сарадницима на организацији ове веома важне акције, а ми ћемо наставити и даље да унапређујемо здравствени систем Републике Српске“, рекао је проф. др Владо Ђајић, генерални директор УКЦ Републике Српске.

„Поводом Свјетског и Европског дана борбе против гојазности, желим као декан Медицинског факултета да дам свој допринос и да истакнем да заједно са студентима Медицинског факултета и колегама из УКЦ Републике Српске и јавног здравства настојимо да дамо максималан допринос превенцији ове пошасти која је прије свега захватила западни свијет, а полако захвата и наше просторе. Хвала колеги Влади Ђајићу што је подржао ову активност и што је такође дао значајан допринос са увођењем бројних процедура попут баријатријске хирургије. Оно што посебно желим да истакнем јесте да се ми налазимо у епидемији гојазности, односно лоших животних навика и лоших принципа исхране. Мораћемо се посебно позабавити не само старијим људима већ и најмлађима. Порука родитељима и онима који раде у предшколском образовању и основним школама јесте да ће морати посветити више пажње правилним принципима исхране, превенцији гојазности, како не бисмо дошли у ситуацију да нам нација буде претила што за собом вуче бројне метаболичке поремећаје попут дијабетеса и бројне кардиоваскуларне болести. Ове болести односе највећи број жртава, не само код нас, већ широм Европе и Америке. Мораћемо се позабавити здравим стиловима живота, здравом исхраном и дефинисати програме са Институтом за јавно здравство, болницама, УКЦ-ом, медицинским факултетима за превенцију гојазности, посебно код најмлађих, али и комплетне популације“, рекао је проф. др Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци.

„Ендокринологија је дио интерне медицине која да би се развијала мора да има добро развијене пратеће службе –лабораторију,радиологију и хируршке дисциплине. Уз то неопходна је едукација кадра. Из тога произилази да се мора радити тимски како би се постигли жељени резултати и како бисмо нашим пацијентима омогућили третман као и у свјетским центрима. Захваљујући садашњој политици развоја УКЦ Републике Српске на челу са директором проф. др Владом Ђајићем у могућности смо да се бавимо лијечењем гојазности и хирушким третманом. Данас се први пут у нашој установи обиљежава Свјетски дан гојазности. Данас је дан гојазности и желимо да утичемо на превенцију, а након тога на одабир лијечења индивидуално према сваком пацијенту. Мото овогодишњег дана гојазости је : Причамо о гојазности без предрасуда и осуђивања. Напомињем да гојазност не можемо окарактерисати као болест него стање, које се може развити у болест. Гојазност може у току свог трајања утицати на функцију сваког сегмента нашег организма. Генетска предиспозиција је један од фактора за гојазност. Али да би се нека болест испољила неопходан је утицај фактора из спољашње средине, а у овом случају је то начин исхране и физичка активност. Значи мијењамо начин исхране и физичку активност што значи смањити и прилагодити начин исхране и повећати физичку активност. Зато је данас на обиљежавању пристуна Ендокринологија са особљем љекара и медицинских сестара/техничара који захваљујући оваквом раду постижу значајне резултате у свим сегментима ендокринологије “, рекла је прим. др Мирјана Бојић, шеф Одјела ендокринологије у Клиници за унутрашње болести.