Obilazak gradilista  1 - predsjednikПредсједник Републике Српске господин Милорад Додик је данас заједно са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, те ресорним министром, директором Фонда здравственог осигурања Српске и члановима пословодства УКЦ РС обишао градилиште УКЦ РС – реконструкцију Централног медицинског блока и изградњу Сјеверног крила. Обилазак је предводио менаџер пројекта реконструкције УКЦ Републике Српске Никола Бојић те објаснио да радови на изградњи Сјеверног крила и реконструкцији Централног медицинског блока теку планираном динамиком, а да је завршетак цјелокупног пројекта предвиђен 2018. године. Он је нагласио да ће у Сјеверном крилу УКЦ-а Републике Српске бити најсавременије опремљени операциони блок, интензивна њега, центар ургентне медицине и Завод за клиничку патологију. Заједно са завршетком Сјеверног крила, ради се и реконструкција Централног медицинског блока која подразумијева реконструкцију свих шест спратова заједно са активирањем још једног спрата.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је циљ цјелокупног пројекта реконструкције Универзитетског клиничког центра Републике Српске да Српска добије најсавременији клинички ценатар у региону. Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство динамиком и обимом радова на, какао је рекла, једном од најамбициознијих пројеката у здравству у цијелој регији.

Уговор за реконструкцију и опремање Централног медицинског блока и изградњу новог Сјеверног крила УКЦ Републике Српске потписали су 30. септембра 2014. године министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и директор компаније “Вамед” из Беча Герхард Рајтер. Радови се финансирају се кредитним средствима Европске инвестиционе банке одобреним на период од 20 година са грејс периодом од десет година и каматном стопом од 1,5 одсто. Уговором је предвиђено да радови трају 42 мјесеца плус 30 дана односно до половине 2018. године, њихова вриједност је 83 милиона евра без ПДВ, а сав терет финансирања радова је из буџета Српске и не иде на терет здравственог система Српске.

Obilazak gradilista 2 - predsjednik