Hepatitis1Свјетски дан хепатитиса (Wорлд Хепатитис Даy) обиљежава се већ тринаесту годину за редом у цијелом свијету, па тако и у Републици Српској. Свјетски дан хепатитиса, 28. јул обиљежава се као дио глобалне кампање, коју проводи Свјетска здравствена организација (СЗО), с циљем повећања свијести о вирусним хепатитисима и указивања на важност правовременог откривања и лијечења хепатитиса.

Hepatitis2Медицинско особље Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске организује бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на хепатитисе, те ће на овај начин обиљежити 28. јул – Свјетски дан борбе против хепатитиса. Бесплатно тестирање и савјетовање сви заинтересовани грађани могу обавити у просторијама хепатолошке амбуланте (приземље)- амбуланта 47 Клинике за инфективне болести (локација Паприковац) 28. јула од 07:00-20:00 часова.

Ове године активности су у знаку нове Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима 2016 – 2021 коју су усвојиле земље чланице Свјетске здравствене организације. Главни циљ стратегије је елиминација вирусних хепатитиса до 2030. године, а укључује циљеве за превенцију и лијечење: смањење нових случајева хепатитиса Б и Ц за 30%, смањење смртности за 10%, повећање броја особа које знају да су заражене за око 30% и значајно повећање лијечења обољелих до 2020. године. Стратегија за постизање ових циљева укључује унапређење провођења програма вакцинације против хепатитиса Б, превенције пријеноса инфекције с мајке на дијете, програма смањења штета за особе које ињектирају дроге, побољшање сигурности и минимализацију ризика од инфекција које се преносе крвљу у здравственим установама те побољшање доступности дијагностике и лијечења.
Овогодишњи слоган и кључне поруке Свјетске здравствене организације поводом Свјетског дана хепатитиса 2016. године су „Информиши се о хепатитисима, дјелуј сада“ („Кноw хепатитис, ацт ноw“).

Процјењује се да око 400 милиона људи у свијету болује од хроничног хепатитис Б и Ц, те да 95% особа у свијету које живе с вирусним хепатитисом то не знају. Преко 90% особа које живе с хепатитисом Ц могу бити потпуно излијечене у року од 3-6 мјесеци према новим антивирусним режимима лијечења, а одговарајуће лијечење хепатитиса Б и Ц може спријечити развој компликација хроничне болести јетре које угрожавају живот: цирозе и рака јетре. СЗО процјењује да би се већом доступношћу лијечења могло спасити седам милиона живота између 2015. и 2030. године, и то уз знатне уштеде.

Hepatitis3