Hepatitis2Свјетски дан хепатитиса (World Hepatitis Day) обиљежио се већ тринаесту годину за редом у цијелом свијету, па тако и у Републици Српској. Овај дан – 28. јули обиљежен је као дио глобалне кампање, коју проводи Свјетска здравствена организација (СЗО), с циљем повећања свијести о вирусним хепатитисима и указивања на важност правовременог откривања и лијечења хепатитиса.
Бесплатно, добровољно и анонимно тестирање и савјетовање сви заинтересовани грађани могли су обавити у просторијама хепатолошке амбуланте (приземље) -амбуланта 47 Клинике за инфективне болести (локација Паприковац) 28. јула од 07:00-20:00 часова. У наведеном периоду тестирано је укупно 38 грађана. Углавном су се јављале млађе особе између 20 до 40 година, и већина је припадала некој од ризичних скупина, што је и циљ кампање – привући особе које су имале ризично понашање на тестирање. Рапид тестови на ХБВ И ХЦВ су код свих особа били негативни.

Ове године активности су биле у знаку нове Глобалне здравствене стратегије о вирусним хепатитисима 2016 – 2021 коју су усвојиле земље чланице Свјетске здравствене организације. Главни циљ стратегије је елиминација вирусних хепатитиса до 2030. године, а укључује циљеве за превенцију и лијечење: смањење нових случајева хепатитиса Б и Ц за 30%, смањење смртности за 10%, повећање броја особа које знају да су заражене за око 30% и значајно повећање лијечења обољелих до 2020. године. Стратегија за постизање ових циљева укључује унапређење провођења програма вакцинације против хепатитиса Б, превенције пријеноса инфекције с мајке на дијете, програма смањења штета за особе које ињектирају дроге, побољшање сигурности и минимализацију ризика од инфекција које се преносе крвљу у здравственим установама те побољшање доступности дијагностике и лијечења.

Dan borbe protiv hepatitisa 1Овогодишњи слоган и кључне поруке Свјетске здравствене организације поводом Свјетског дана хепатитиса 2016. године су „Информиши се о хепатитисима, дјелуј сада“ („Кноw хепатитис, ацт ноw“). Процјењује се да око 400 милиона људи у свијету болује од хроничног хепатитис Б и Ц, те да 95% особа у свијету које живе с вирусним хепатитисом то не знају. Преко 90% особа које живе с хепатитисом Ц могу бити потпуно излијечене у року од 3-6 мјесеци према новим антивирусним режимима лијечења, а одговарајуће лијечење хепатитиса Б и Ц може спријечити развој компликација хроничне болести јетре које угрожавају живот: цирозе и рака јетре. СЗО процјењује да би се већом доступношћу лијечења могло спасити седам милиона живота између 2015. и 2030. године, и то уз знатне уштеде.

Такође, УКЦ РС је подржао и централну активност Удружења обољелих од хроничних вирусних хепатитиса – УГ “Б18” поводом обиљежавања Свјетског дана хепатитиса која се одвијала на Тргу Крајине у Бањалуци 28. јула од 10:00 -15:00 часова. Том приликом су волонтери ЛВС ОКЦ грађанима уручивали едукативно-информативи материјал о вирусним хепатитисима и информисали грађане о тестирању које се врши у Клиници за инфективне болести УКЦ Републике Српске.

Акцијом бесплатног тестирање на хепатитисе у Клиници за инфективне болести испуњен је циљ и скренута је пажња јавности на:
• чињеницу да обољели од ових хроничних вирусних инфекција у већини случајева и не знају да живе са њима, јер су оне дуго без симптома,
• значај ране дијагнозе и лијечења болести под надзором инфектолога, јер се тако зауставља развој болести и смањује инфективност обољелих,
• важност превентивног дјеловања, јер су путеви преноса инфекција јасно дефинисани, а самим тим и начини превенције; и овдје вриједи старо правило да је превенција знатно јефтинија од лијечења болести,
• стигму и дискриминацију обољелих, у основи којих су недовољно знање и непросвећеност (тј. непознавање чињенице да се ове болести не преносе уобичајеним социјалним контактом на људе у окружењу).

Dan borbe protiv hepatitisa 2