Амиотрофична латерална склероза (АЛС) је тешка мишићна болест гдје због пропадања моторних неурона у мозгу и кичменој мождини долази до постепеног одумирања мишића екстремитета, мишића који учествују у гутању и говору, а у завршној фази болести “отказују мишићи за дисање”, те болесници умиру због угушење, а потпуно свјесни. Сви обољели (100%) умиру у периоду од 23-46 мјесеци, а 10% обољелих живи дуже од десет година. Цијели свијет је усмјерио научна истраживања у циљу проналаска узрока болести те могућег лијечења, али за сада су резултати веома скромни, те је једино одобрена примјена једног лијека (Рилузол) која продужава живот за 3-6 мјесеци. Од АЛС могу да оболе сви, без обзира на животну доб, пол, образовење итд. У Републици Српској регистровано је 35 обољелих од којих два најмлађа обољела члана имају 35 и 37 година. Недавно је преминула и позната кантауторка Јадранка Стојаковић. Бивши кошаркашки тренер Црвене звезде Ацо Петровић умро је од АЛС. Од АЛС болује и најчувенији свјетски физичар и космолог Степхен Хаwкинг, који својом борбом за живот даје позитиван примјер другим обољелим. Циљ донаторске акције је прикупљање средстава која би се утрошила за набавку неинвазивних апарата (НИВ), који се могу користити у кућним условима и помажу обољелим да побољшају функцију дисања када се болест прошири на мишиће за дисање. Апарати би се просљеђивали обољелим у цијелој РС, а након престанке потребе за НИВ апаратима исти би се враћали Удружењу обољелих од АЛС које би их слало на контролни сервис, стерилизацију, а потом уручило другом обољелом.

Из горе наведеног разлога у припреми је одржавање хуманитарног концерта под називом “Бања Лука за АЛС“ који је планиран да се одржи на љетној позорници тврђаве Кастел 26.08.2016. године (гости: Рок Симфонија). Одржавањем овог концерта град Бања Лука, Република Српска и сви њени становници би се уписали на мапу гдје се на неки посебан начин обољежава „Ледени изазов“ („Ице Буцкет Цхалленге”) и тиме се прикључили акцији на свјетском нивоу. Одржавање концерта би послало поруку у свијет да смо свјесни да постоји болест АЛС, да је ту међу нама, да бринемо о нашим обољелим, а прикупљена средства би се утрошила за куповину НИВ апарата.

У цијелом свијету се август мјесец обиљежава као мјесец гдје се прикупљају средства која одлазе у фондове за проналазак лијека („Ице Буцкет Цхалленге”). Ми то нисмо у могућности, али смо освјештени на овај начин.

Поред одржавања хуманитарног концерта отворен је хуманитарни број 1412 који ће бити отворен током цијелог мјесеца августа. Промотивни спот је доступан у многим медијима, док су у плану и промотивни билборди који ће осванути већ 12. августа.

Више информација можете погледати у промотивном споту: