Dr Baysinger, dr DiMiceli i dr GolicУдружење анестезиолога и реаниматолога Републике Српске, Клиника за анестезију и интензивно лијечење и Клиника за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске у склопу интензивне сарадње са непрофитном хуманитарном организацијом симболичног имена Кyбеле (анатолијска богиња мајка) из САД-а одржали су четверодневну Радионицу на тему Анестезија у породиљству (опстетрицији).

Организација Кyбеле, посвећена побољшању услова порода широм свијета, развила је едукациони модел који функционише тако да љекари волонтери који долазе из САД-а, Канаде, Уједињеног Краљевства, Европе и Аустралије пројекте спроводе у земљи домаћина. Примјењују тимски и мултидисциплинарни (анестезилози, гинеколози-акушери, медицинске сестре, бабице, неонатолози, интернисти,…) приступ који води ка основном циљу – сигурнијем и мање болном породу.

Четверодневну цјелодневну радионицу, која се састојала првенствено из практичног дијела (тзв. хандс-он обуке) у операционим салама Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ РС те теоретског дијела током којег су се разматрале предности регионалне анестезије у опстетрицији водили су волонтери Кyбеле, уважени стручњаци Вандебилт Универзитета, САД, проф. др Цуртис Баyсингер и доц. др Марy ДиМицели.

Током разговора са пословодством УКЦ РС на челу са генералним директором проф. др Мирком Станетићем, начелником Клинике за анестезију и интензивно лијечење доц. др сц. мед. Дарком Голићем и шефом Породилишта доц. др сц. мед. Драгицом Драгановић, проф. др Баyсингер је нагласио да је фасциниран не само знањем и вјештинама наших анестезиолога већ и ентузијазмом специјализаната који је осјетио протеклих дана у салама ГАК-а.

Присутни су дошли до закључка да је током протеклих десетак година учињен велики помак у анестезији, не само по питању знања и вјештина наших анестезиолога, већ и по питању организације њиховог рада и правца у којем иду. Примјер мултидисциплинарног приступа анестезији представља и одржана радионица, током које су наши анестезиолози и гинеколози акушери кренули у усавршавање специфичне акушерске анестезије засноване на регионалној (епидуралној, спиналној и комбинованој) анестезији.

Доц. др сц. мед. Марy ДиМицелли је истакла да је више него очигледно да наши љекари, анестезиолози и гинеколози акушери раде све у циљу повећања сигурности порода, како за мајку тако и за дијете, те да вјерује да ће се, након успостављања тјесније сарадње анестезиолога са гинеколозима акушерима и додатног усавршавања техника регионалне анестезије, у наредном периоду иста кренути стандардно примјењивати током порођаја у УКЦ РС.

На састанку је начелно договорен наставак сарадње са непрофитном хуманитарном организацијом Кyбеле, а долазак уважених стручњака из САД-а се планира за април и мај 2017. године. Генерални директор проф. др Мирко Станетић је, у знак захвалности за уложени труд и залагање , гостујућим едукаторима симболично уручио захвалнице.

Иако се у Универзитетском клиничком центру Републике Српске регионална анестезија (епидурална, спинална и комбинована) у породиљству практикује још од 2011. године ипак се већина царских резова ради у општој а не спиналној анестезији.

Циљ ове и будућих радионица реализованих у сарадњи са гостујућим едукаторима из Америке, јесте да, током времена, повећамо проценат царских резова који се раде у спиналној анестезији те да на тај начин остваримо основни циљ – сигурнији и лакши пород, рођење живог и здравог дјетета уз максималну сигурност мајке при породу.

Наши анестезиолози интензивно раде на кратком упутству за све труднице, будуће породиље у којима ће се на једноставан и разумљив начин, у складу са смјерницама Удружења акушерских анестезиолога, објаснити давање епидуралне и спиналне анестезије приликом порода.

Спинална анестезија је метода која се најчешће користи у гинекологији. Може се примијенити и код планираних и код хитних царских резова, наступа брзо и са малом дозом анестетика.Генерално гледајући предности спиналне анестезије у односу на општу леже у томе да је спинална анестезија обично сигурнија за породиљу и дијете, да породиља није поспана након порођаја те да јој се на тај начин омогућава да раније успостави контакт са својим дјететом и започне дојење, да је и дијете будније те да се успоставља боља контрола болова након порођаја.

Општа анестезија је неопходна у одређеном броју хитних стања, или ако постоји неки здравствени разлог због којег је регионална анестезија неодговарајућа.

Епидурална анестезија се често користи за олакшање бола током порођаја при чему се користи раствор локалног анестетика мале концентрације, у већој дози него код спиналне анестезије и треба дуже времена да би наступило дејство. Епидурална аналгезија се може појачати уколико је потребно да се уради царски рез.

Dr Golic i dr Draganovic Dr Golic i dr Baysinger