PET CT slikaУ Универзитетском клиничком центру Републике Српске ПЕТ/ЦТ је званично пуштен у рад крајем фебруара мјесеца 2016. године. Испорука овог апарата је реализована кроз пројекат Кореја III (Фаза III Пројекта модернизације болница у БИХ) чији уговарач је Министарство здравља и социјалне заштите РС. Од 24. фебруара 2016. године до данас урађен је 18Ф-ФДГ ПЕТ/ЦТ скен код 177 пацијената.ПЕТ/ЦТ снимање првенствено се употребљава код онколошких обољења (80-90%), може се употријебити и код неуролошких обољења (за постављање дијагнозе Алцхајмерове деменције, Паркинсонове болести, епилептичних жаришта), у кардиологији (за процјену стања срчаног мишића).

Предности које ово снимање има за болесника су:

  • Рано и прецизно откривање болести, раширености обољења када то није могуће другим дијагностичким методама
  • Приликом сумње на резидуалну болест, откривање рецидива болести и метастаза
  • Процјена успјешности лијечења

Овим снимањем омогућен је избор најбољег третмана. ПЕТ/ЦТ снимање није погодно за све врсте карцинома. Зато сваки болесник доставља неопходну документацију о свом обољењу, а о извођењу снимања одлучује тим љекара различитих специјалности (конзилијум).

Снимање се обавља једном седмично у складу са бројем пристиглих захтјева, а захтјев за ПЕТ/ЦТ и упутство за пацијенте доступни су на wеб страници УКЦ Републике Српске. Љекар специјалиста који упућује пацијента на ПЕТ/ЦТ (најчешће је у питнају онколог, хематолог, пулмолог, гастроентеролог, гинеколог, педијатар, хирург…) дужан је да попуни захтјев за ПЕТ/ЦТ и достави га у Клинички завод за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде УКЦ Републике Српске. Захтјеви пристигли до петка у 11 сати разматрају се на сједницама Конзилијума за ПЕТ/ЦТ (сваког понедјељка од 10:30). Конзилијум доноси одлуку о медицинској оправданости извођења ове процедуре у сваком појединачном случају. Након донесене одлуке пацијенти се обавјештавају о термину, као и потребној припреми за извођење претраге.

Пацијенти су дужни да доставе упутницу у Клинички завод за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде. Рок очитања налаза је 7 дана, али су сви досадашњи случајеви завршени у року 48 сати.

У очитању налаза заједно учествују љекари специјалисти нуклеарне медицине и радиолози из Клиничког завода за радиологију.

Планирано је да се у 2017. години, поред 18Ф-ФДГ започне са снимањем и са другим позитронским радиофармацима. У току је процедура регистрације претрага 18Ф-холин, која је од посебног значаја за обољеле од карцинома простате и добро диферентованог карцинома јетре, као и радиофармака 18Ф-ДОПА, који се користи у дијагностичкој обради обољелих од феохромоцитома, неуроендокриних тумора, добро диферентованог медуларног карцинома штитне жлијезде и примарних тумора на мозгу.

 **Шта је ПЕТ/ЦТ? ПЕТ/ЦТ је високософистицирани уређај у сликовној и функционалној дијагностици у медицини, комбинацијом ПЕТ-а (позитронске емисијске томографије), који показује интензитет метаболизма глукозе у станицама, те ЦТ-а (компјуторизиране томографије), који показује анатомију и морфологију органа, даје нам информације о патолошким одступањима, како у функцији, тако и у морфологији. ПЕТ/ЦТ-ом се добије прецизна, тачно одређена тродимензионална слика унутрашњости људског тијела и његових органа и система, што љекару даје могућност одабира најбољег поступка лијечења код болесника с малигним, срчаним и неуролошким обољењима. Основна разлика између ПЕТ-а и ЦТ-а је у томе што ПЕТ-ом гледамо примарно функцију, а ЦТ-ом анатомију органа, док онда код ПЕТ/ЦТ-а добијамо истовремено информацију и о функцији и о морфологији органа, тј. тачно се анатомски може одредити гдје се налази подручје појачане акумулације радиофармака, дакле “живо” туморско ткиво. Код неуролошких обољења ПЕТ/ЦТ омогућава увид у мождани метаболизам и тиме индиректно у неуроналну активност те расподјелу рецептора у мозгу, што је у неурологији и психијатрији од посебног значаја.

PET CT dr Stanimirovic PET CT - Natasa Egeljic PET CT - dr Veris - Smiljic