Odbrana supspecijalistickog rada

Одбрана супспецијалистичког рада

Prof. dr sc. med. Joachim Meyer, дугогодишњи шеф кардиореспираторне јединице интензивне његе Универзитетске болнице у Хеиделбергу, професор на Универзитету у Хеиделбергу и директор Градског клиничког центра у Минхену још од 2007. године редовно долази у Универзитетски клинички центар Републике Српске гдје предаје и обучава наше љекаре с циљем да пружи додатну подршку развоју интензивне терапије у Српској. Осим тога, професор Meyer је и предавач на Медицинском факултету у Бањалуци као ментор за супспецијализацију из области интензивне терапије.

У периоду од 25. до 29.09.2016. године професор Маyер ће одржати курс из ултразвучне дијагностике за љекаре интензивне његе, предавања на тему утицаја механичке вентилације на кардиоваскуларне функције те практичну обуку из области бронхоскопије код критично обољелих пацијената.

Сарадња са професором Меyером почела је давне 2005. године, током седмомјесечне едукације тада младог љекара а сада професора Пеђе Ковачевића из области лијечења критично обољелих пацијената у Хеилделбергу. Још један велики успјех који је резултат ове сарадње јесте чињеница да је дана 27.9.2016. године проф. Пеђа Ковачевић, начелник Клинике интензивне медицине за нехируршке гране одбранио супспецијалистички рад на тему „Серумске вриједности азот моноксида као предиктор преживљавања код обољелих од акутног респираторног дистрес синдрома“ и тиме постао први пулмолог интензивниста у Босни и Херцеговини а и шире. Управо је проф. Меyер био ментор на супспецијализацији, а проф. др Мирко Станетић, специјалиста за болести плућа и редован професор Универзитета у Бањалуци, био је коментор. Поред свесрдне помоћи проф. Меyер-а чланови комисије у одбрани супспецијалистичког рада били су и професори – интензивисти из Мејо Клинике (Маyо Цлиник), професор Огњен Гајић и професор Емир Фестић који су у протеклих десетак година несебично помагали развој нехируршке интензивне његе у нашој кући кроз многобројне активности, од континуираних едукација (боравак проф. Ковачевића у Маyо Цлиниц у два наврата), па преко донације опреме за неинвазивну вентилацију. Поред наведених члан комисије је био и професор Игор Антончић, први неуролог-интензивиста из Хрватске. Сама чињеница да су у одбрани првог супспецијалистичког испита из интензивне терапије у Републици Српској учествовали поменути професори из престижних свјестких институција (четири државе и два континента) даје посебну специфичну тежину свему наведеном.

Планирамо и надамо се да ће нас уважени стручњак професор Меyер посјетити слиједеће, 2018. године и да ће скупа са нама учествовати у свечаном отварању и пуштању у рад новог простора Клинике интензивне медицине за нехируршке гране. Професор Меyер је велики пријатељ здравства Српске, особа која је свих ових година давала подршку развоју интензивне медицине, односно лијечењу критично обољелих пацијената.

Prof. Kovacevic - supspecijalisticki rad

Проф. Ковачевић – супспецијалистички рад

2007. godina - 4. posjeta prof. Kovacevica Hajdelbergu

2007. година – 4. посјета проф. Ковачевића Hajdelbergu

2016. godina - Prof. Meyer i prof. Kovacevic

2016. година – Проф. Meyer и проф. Ковачевић