Удружење обољелих од амиотрофичне латералне склерозе (АЛС) Републике Српске, званично је постало члан Интернационалне Алијансе АЛС/МНД удружења. Алијанса је основана 1992. године и ради под слоганом “Уједињени у свјетској борби против АЛС/МНД”. Својим активностима Алијанса жели да повећа свијест о АЛС/МНД широм свијета, да обезбиједи размјену искустава, препорука и оптималних рјешења за разне проблеме са којим се суочавају обољели и њихове породице, да побољша квалитет његе, да подстакне и подржи истраживања, те да обезбиједи међународни идентитет удружењима обољелих од АЛС/МНД.

У склопу својих активности, Алијанса у партнерству са МНД Удружењем Енглеске, Велса и Сјеверне Ирске организује сваке године Међународни симпозијум о АЛС/МНД, који окупља водеćе истраживаче и здравствене стручњаке широм свијета да представе и расправљају кључне иновације у овој области. Поред овог симпозијума, у истом периоду се одржава и годишњи састанак Алијансе који представља глобални форум за чланове да размјене информације о њези и подршци особама са АЛС/МНД. Чланови разговарају о питањима која их посебно погађају и размјењују иницијативе и идеје које имају потенцијал да утичу на промјене и стварање нових програма у другим дијеловима свијета.

Удружење обољелих од АЛС Републике Српске је основано крајем децембра 2015. године. Значај пријема Удружења у свјетску заједницу је утолико већи што ће од скоро самог почетка свог рада бити у прилици да примијени свјетске препоручене стандарде у њези обољелих колико наши услови то буду дозвољавали. Подсјетимо да је Удружење обољелих од АЛС покренуло низ активности током августа мјесеца у сврху скупљања средстава за набавку неинвазивних вентилатора (НИВ), које је завршено хуманитарним концертом “Бања Лука за АЛС”. Као резултат, прикупљена су средства за набавку четири НИВ апарата, чија се испорука очекује ових дана. У знак подршке овој акцији и сама компанија БОРМИАМЕД ће поклонити још један апарат. Удружење обољелих од АЛС је својим акцијама зближило обољеле, њихове породице и цијело наше друштво, те се придружило свјетској заједници у нади да обезбиједи што бољу његу својим члановима, јер “Неком кога волим потребна је помоћ”.