rsz_slika_1Љекари Клинике за пластичну и реконструктивну хирургију и Службе за максилофацијалну хирургију су  дана 29.09.2016. године извели двије операције СЛНБ (сентинел биопсија лимфног чвора) код пацијената старости 48 и 39 година, код којих је примарна локализација меланома била на регији лица.

Сентинел биопсија лимфног чвора се на Клиници за за пластичну и реконструктивну хирургију ради већ  осам година, али се сада по први пут извела код пацијената који имају локализацију меланома на глави и врату.

Тим се састојао од хирурга  др Николе Бароша, др Мариа Миздерића, др Драгана Бароша, др Горана Вукадиновић, инструментара Пере Грабежа, Давора Драгишића, Бјанке Мандић и Вање Грубан те анестезиолога и анестетичара др  Слободана Ковачевића, др Александра Шибаревића, Бајић Санеле и Александра Илинћића.

Slika 2

Годишње се у Клиници за пластичну и реконструктивну хирургију уради око 80 – 100 СЛНБ и тај број је у порасту усљед повећаног броја обољелих од меланома те успјешног раног откривања болести.

Сентинел биопсија лимфног чвора ће се убудуће у Универзитетском клиничком центру Републике Српске примјењивати као стандардна метода код пацијената обољелих од меланома локализованих на глави и врату.

Универзитетски клинички центар Републике Српске је једина установа у Републици Српској (и једна од двије установе у БиХ) у којој се ради сентинел биопсија лимфног чвора обољелих од меланома.