rsz_1trudnice_1У намјери да будућим мамама разбијемо страх од порођаја, који је нормалан и природан, те да им омогућимо да што спремније дочекају рођење бебе, за двадесетак чланица и трудница Удружења ДРИП и других школа за труднице смо у четвртак, 3. новембра 2016. године у Клиници за гинекологију и акушерство Универзитетског клиничког центра Републике Српске одржали интерактивна предавања и обишли Породилиште.Након уводне ријечи помоћника директора за медицинске послове УКЦ РС др Слободана Хајдера, гинеколог акушер и начелница Клинике за гинекологију и акушерство проф. др сц. мед. Весна Ећим-Злојутро, педијатар супспецијалиста неонатолог др Љубо Вишекруна и специјалиста анестезиолог и реаниматолог др Драган Ракановић су одржали кратка, интерактивна предавања, након којих су будуће мајке имале прилику да у опуштеној, неформалној атмосфери поразговарају са нашим љекарима о свим стварима које их тиште, почевши од самог чина порођаја, опција које им стоје на располагању, па све до услова у Породилишту.

rsz_trudnice_026rsz_nase_trudniceНакон тога су представнице ДРИП-а и труднице, скупа са главном сестром Клиником за гинекологију и акушерство дипл. медицинском сестром Александром Бабић и надзорном сестром ВМС Сандром Радетић обишле Породилиште.

Страх од порода је природан и нормалан, зато смо и позвали наше труднице да се суоче с њим, да га претворе у ријечи, да се наоружају са правим информацијама, да своје стрепње подијеле не само са најближима већ и са нашим љекарима и бабицама који су, не само стручњаци, већ и у већини случајева родитељи који су прошли кроз јединствени чин рођења дјетета.

Након завршетка посјете, која је трајала више од 1.5 час, труднице нису криле своје одушевљење са оваквом врстом комуникације и приступом од стране УКЦ РС. Између осталог, одушевиле су се и обновљеним Породилиштем (како једна од трудница рече: “очекивала сам хорор, а видјела спејс шатл”).

Планирамо да, у сарадњи са Удружењем ДРИП, у наредном периоду организујемо редовне посјете трудница Клиници за гинекологију и акушерство, како би разбиле страх и заблуде о самом порођају, условима у Клиници, односом особља према њима…

trudnice 041