pres - karcinom testisa 3Практично цијели новембар је посвећен борби против мушких болести, најчешће карцинома, а персонификација тих болести су карцином тестиса и карцином простате.Карцином простате је је један од најчешћих карцинома у мушкој популацији и код нас је, према учесталости, на другом и трећем мјесту иза карцинома плућа и карцинома дебелог цријева (дијели друго мјесто са карциномом дебелог цријева).Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, током 2015. године на примарном нивоу здравствене заштите дијагностикована су 530 случајева за Бањалуку и 924 у Републици Српској.Појављује се готово искључиво код мушкараца старијих од 40 година а код готово половине мушкараца старих преко 70 година могу се установити бар микроскопски тумори простате.

Сасвим супротно, рак тестиса убраја се међу рјеђе туморе, чини тек 1% малигних тумора код мушкараца. Међутим, његова злоћудност лежи у чињеници да се најчешће јавља код мушкараца између 20 и 39 године живота, а може се јавити и касније.

Рак тестиса је најчешћи је облик рака код дјечака, младића или млађих мушкараца старих између 15 и 34 године живота. Најмлађи пацијент који се лијечио у Универзитетском клиничком центру Републике Српске током прошле, 2015. године рођен је  1999. године.

Према подацима Института за јавно здравство Републике Српске, током 2015. године за Бањалуку су дијагностикована, на примарном нивоу здравствене заштите, 182 карцинома пениса и тестиса који захтијевају даљи специјалистички третман и 260  за подручје Српске.

pres- karcinom testisa 2Број обољелих од рака тестиса  је у порасту и сматра се да се током последњих двадесет година удвостручио. У Клинику за онкологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске се сваког мјесеца јави 5-10 пацијената са различитим стадијумом карцинома тестиса.Баш зато смо жељели да данас, путем ове прес конференције коју смо одржали заједно са неформалним удружењем грађана „Супербрке“, подигнемо свијест о раку простате и раку тестиса, потакнемо мушкарце да раде самопреглед и смањимо стигматизацију која прати ову проблематику те да представимо све могућности лијечења рака простате и рака тестиса у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Циљ нам је да знате да је рак тестиса један од ријетких који је, ако се открије у раној фази изљечив у више од 95% случајева и да младе особе имају времена,  чак и ако карцином метестазира, да се излијече, имају  породицу и нормално живе. То је најчешћи је облик рака код дјечака, младића или млађих мушкараца старих између 15 и 34 године живота, а његова учесталост је у порасту. Ако сте у младости имали операцију спуштања тестиса, припадате ризичној групи која може обољети од рака тестиса. Операцијом једног тестиса не губите полну моћ.  Самопрегледање може да помогне мушкарцу да се упозна са структуром својих тестиса и мошница. Због тога ће лакше примијетити кад се појави квржица или нека друга промјена.  Ако примјетите или осјетите било који од симптома које ћемо вам навести, идите код свог породичног љекара, који ће вас упутити код уролога на преглед.

Важно је препознати симптоме рака тестиса или рака простате ,урадити нешто по том питању, јер пракса показује да кључни проблем у вези са раком тестиса или простате није то да мушкарци нису запазили симптоме, већ да нису предузели ништа по том питању.