MS1Дана 31. маја 2017. године у парку “Петар Кочић” у Бањалуци обиљежен је Свјетски дан обољелих од мултипле склерозе. “Ја ходам малим, несигурним и дрхтавим корацима. Какви год били, и они се броје”. То су ријечи Милице Галић, 24-годишњакиње која се посљедњих седам година бори са мултипла склерозом.
На свјетски дан обољелих од те болести, изашла је са својим колегама међу грађане Бањалуке како би пренијела поруку.“Мени је битно јер осјетила сам то кад не ходаш, знам какав је осјећај и сад ми је битно да ходам како год. Највише ме погађа то што има људи који имају стрпљења, има људи који немају стпљења и има оних који су лажно стрпљиви. Они се понуде да ће ти помоћи али ако им стварно тражиш помоћ нигдје их нема, нестану”, каже Милица Галић, члан Удружења мултипле склерозе Републике Српске.

MS 3

 

Удружење мултипле склерозе Републике Српске је основано 2005. године у Бањалуци са циљем побољшања квалитета живота обољелих од мултипле склерозе на територији Републике Српске. Већина чланова је тешко покретна и самим тим осуђени су на помоћ Удружења, помоћ своје породице и друштва. Члан Управног одбора Удружења мултипла склерозе Републике Српске Наташа Симић нагласила је да највећи проблем представља недостатак финансијске подршке локалне заједнице и Републике.

Национални координатор за мултиплу склерозу Републике Српске и шеф Одјељења за демијелинизациона обољења са општом неурологијом Клинике за неурологију УКЦ РС доц. др сц. мед. Сања Гргић сматра да би се морао повећати број пацијената који се лијечи на рачун Фонда у складу са енормним порастом броја обољелих. ” У Републици Српској има око 1700 обољелих од мултипле склерозе а број обољелих је значајно повећан у послијератном периоду Од 1.700 обољелих 80 одсто је у активној форми болести и захтијевају озбиљан третман и рано лијечење, јер у супротном прелазе у прогресивну фазу болести када им није могуће терапијски помоћи”, упозорила је доц. др Гргић. Нагласила је рекла да неблаговременим реаговањем долази до секундарне, прогресивне форме болести, а тиме и до већег броја обољелих са инвалидношћу и губитком радне способности. “Лијекови за ову болест су скупи и захтијевају значајна материјална издвајања, али и разумијевање да је нелијечење најскупље и за болесника и за друштво”, додала је доц. др Гргић. То је болест која се не може лијечити али се може држати под контролом. Док се прије вјеровало да болест наступа од 20- те године, сада се појављује и у основној школи. “Дефинитивно болест се дешава много раније него што смо ми то учили а и исто тако се дешава у неким годинама касније. Раније се вјеровало да се послије 50-их и 60-их година не можемо очекивати мултиплу склерозу. Имамо пацијентице које релапсирају и имају озбиљно погоршање од 60- те године”, наглашава доц. др Сања Гргић.

MS 5 MS 4Вршилац дужности генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске проф. др Владо Ђајић рекао је да у УКЦ РС постоји једно од најбољих одјељења у региону за лијечење ове болести. Већ 2009. године у УКЦ РС је уведена метода изоелектричног фокусирања (ИЕФ) ликвора, тада једина у Босни и Херцеговини, и комплетирана постојећа палета дијагностичких претрага за ово обољење, те паралелно основано ново одјељење – Центар за мултиплу склерозу Клинике за неурологију које управо на Свјетски дан мултипле склерозе обиљежава 8 година постојања. “У најкраћем времену постављамо тачну дијагнозу и обезбиједили смо најсавременију терапију”, нагласио је проф. др Ђајић.

Помоћница министра здравља Љиљана Иванчић навела је да је ресорно министарство препознало мултиплу склерозу као врло тешку болест и најчешћи узрок инвалидности младе популације и именовало националног координатора за мултиплу склерозу Републике Српске. “Пацијенти се редовно лијече, збрињавају и едукују о болести. Обезбијеђен им је интензиван физикални третман, који започиње у УКЦ-у, а наставља у установи специјализованој за рехабилитацију обољелих од ове болести у Горњој Трепчи, а, уколико пацијент не може путовати на већу удаљеност, у некој од бања у Републици Српској, уз адаптацију температуре воде”, нагласила је помоћница министра здравља.

MS 6 MS 7 MS8