20170601_132443Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др Драган Богданић 1. јуна 2017. године свечано је отворио тродневни ИИ конгрес офталмолога Републике Српске, током којег ће се презентовати најновији дијагностички протоколи и савремене смјернице у третману бројних офталмолошких обољења орбите, тумора ока, дијабетичке ретинопатије, неуроофталмолошких обољења, хитних стања у офталмологији, глаукома и витреоретиналне хирургије. Министар здравља др Драган Богданић је изразио очекивање да ће Конгрес допринијети унапређењу здравствене заштите у области офталмологије, која постаје све заступљенија.Проф. др сц. мед. Владо Ђајић, в.д. генералног директора УКЦ РС је рекао да се у Клиници за очне болести Клиничког центра Бањалука лијече пацијенти са најкомпликованијим офталмолошким здравственим проблемима из цијеле Републике Српске и истакао да је велика част за УКЦ РС и здравство Српске што смо угостили најпознатије офталмологе из региона.Начелница Клинике за очне болести УКЦ РС и предсједница Удружења офталмолога Републике Српске проф. др сц. мед. Милка Мавија рекла је да ће у раду конгреса учествовати 355 медицинских професионалаца, од којих су 147 аутори радова, презентоваће се 118 радова и имаћемо задовољство да слушамо 52 предавача, професора офталмологије на медицинским факултетима и најеминентнија стручњака из региона.

Организоване су и бројне сесије и курсеви, те седам сателитских симпозијума. Кроз курсеве које ће одржати експертни тимови из појединих офталмолошких области полазници/учесници курсева ће стећи знања о најсавременијим достигнућима у хирургији катаракте, дијагностици и третману увеитиса, ретинопатије прематуруса и других офталмолошких обољења. „Ријеч је о обнављању знања, али и установљавању нових дијагностичких терапијских протокола, који су изашли у посљедњих годину и по дна у свијету”, истакла је проф. др сц. мед. Милка Мавија.Предсједник Удружења офталмолога Србије проф. др сц. мед. Драган Веселиновић рекао је да ће Бањалука наредних дана бити “центар балканске офталмологије”, гдје ће бити одржана важна предавања значајних имена офталмологије у региону.”Ово је прилика за нас искусне офталмологе да разменимо искуства, али и изузетна прилика за млађе колеге да чују нешто ново, да добију нова сазнања и идеје, што ће унапредити офталмологију у овом региону”, рекао је Веселиновић.

У склопу ИИ конгреса офталмолога Републике Српске, дана 03.06.2017.године ће се одржати и сестринска сесија гдје ће медицинске сестре из УКЦ РС, као и сестре из окружења излагати своје радове и размијењивати искуства.

kongres 4kongres 3