Vojvodina posjeta 028У оквиру радне посјете високе делегације АП Војводине Републици Српској, покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић и проф. др Петар Сланкаменац, директор Клиничког центра Војводине посјетили су  Универзитетски клинички центар Републике Српске, гдје су им домаћини били министар здравља и социјалне заштите Републике Српске др Драган Богданић и в.д. генералног директора УКЦ РС проф. др Владо Ђајић.Током посјете, релазоване у циљу унапређења сарадње између двије институције, уважени гости су обишли Клинички завод за нуклеарну медицину и болести штитне жлијезде, Клинику за кардиологију (Одјељење/сале за интервентну кардиологију) те амбулантни и стационарни дио Клинике за неурологију.
Током разговора са уваженим гостима, в.д. генералног директора УКЦ-а Републике Српске  проф. др Владо Ђајић је истакао да ће бити урађене анализе када је ријеч о опремљености здравствених центара у Српској и Војводини, на основу којих ће бити конкретизована даља сарадња. Он је напоменуо да је велики број љекара у УКЦ завршио специјализацију у КЦ Војводине, чиме је ова здравствена установа дала велики допринос у усавршавању кадра из Српске.
Директор КЦ Војводине проф. др Петар Сланкаменац је оцијенио да је УКЦ постигао огроман напредак протеклих година када је ријеч о набавци врхунске опреме, те о кадровима те истакао о да то даје оптимизам и показује да је руководство Српске опредијељено за улагање у здравство, као један од најважнијих сегмената друштва.

Vojvodina posjeta 052 Vojvodina posjeta 062Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић очекује да у наредном периоду буде развијенија сарадња са здравственим установама у Војводини када је ријеч о лијечењу пацијената из Српске, с обзиром да су до сада углавном упућивани у београдске здравствене центре. Оцијенио је да Клинички центар Војводине и Институт у Сремској Каменици имају одличан кадар и да би могли по повољнијим цијенама пружити једнако добру здравствену услугу у односу на колеге из Београда.
До сада смо имали потписане уговоре са КЦ Војводине и Институтом за кардиоваскуларне болести Сремска Каменица. Највећа сарадња до сада је остваривана у области кардиохирургије, а раније и у области интервентне кардиологије и онкологије, односно радиотерапије, док Српска није развила своје центре – рекао је Богданић новинарима у Бањалуци.

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић је најавио да ће сарадња бити конкретизована на јесен, када би требало да Влада Српске узврати посјету Војводини, те је похвалио улагања Владе у здравствени систем Српске која су протеклих 10 година износила око 350 милиона евра. Он је рекао да Република Српска има одличне љекаре, да је УКЦ модернизован, те навео да Србија гради четири нова клиничка центра чиме ће постати конкурентнија у региону у области здравства.

Осим што се максимално залажемо да грађани Српске и Србије имају што бољу здравствену заштиту, важно је да имамо и међусобну комуникацију и размјену искустава, јер савремена медицина брзо напредује – рекао је Гојковић.

Vojvodina posjeta 082 Vojvodina posjeta 073 Vojvodina posjeta 068