H (8)Двије седмице након што је приликом рада на цјепачу за дрва остао без десне шаке, тридесетогодишњи пацијент Крнета Бојан већ се налази на добром путу да је поново користи…

Хируршки тимови Универзитетског клиничког центра Републике Српске, специјалисти пластичне и реконструктивне хирургије, специјалисти ортопедије и трауматологије, уз велику подршку анестезије су, по први пут у историји УКЦ РС, извели реплантацију комплетне шаке.
Операција је трајала око пет часова јер је прво требало спојити кости, затим живце, артерије, вене…. пацијенту који је примљен са екстремно тешком повредом десне шаке која је била ампутирана у нивоу ручног зглоба. Хируршки тимови су брзо одреаговали и хитно извели захват, јер је код тако тешких повреда вријеме кључни фактор. Што прије пацијент стигне до операционе сале, веће су шансе да се ампутирани дио реплантира. Захват је изведен у општој ендотрахеалној анестезији и прво је урађена остеосинтеза костију ручја спољним фиксатером а потом реконструкција артеријских и венских крвних судова, као и живаца.

Клиничка одлука о томе да ли треба урадити реплантацију зависи од много фактора а првенствено од мишљења да ли ће функција реплантираног дијела тијела бити боља од евентуалне протезе.
Наши љекари су се одлучили на рискантан и компликован захват….
Успјех оперативног захвата највише зависи од вјештине хируршког тима, а преживљавање ампутираног дијела тијела након реплантације у цјелини о микроваскуларној реконструкцији крвних судова.

С поносом можемо рећи да је наш тим у саставу: др Никола Барош, начелник Клинике за пластичнореконструктивну хирургију, др Миљан Петковић из Клинике за пластично-реконструктивну хирургију, др Дејан Ћурлик и др Станко Пантић из Клинике за ортопедију и трауматологију, др Сузана Шобот и др Милан Павковић из Клиника за анестезију и интензивно лијечење уз подршку медицинских сестара – инструментарки Јелене Аћимовић, Дијане Врањеш, Александре Ратковић и Јелене Радојичић и анестезиолошког техничара Мирослава Микића успјешно извео изузетно комплексан хируршки захват.

Већ седам дана након операције пацијент је био стабилан а реплантирана шака витална, тако да је укључен третман специјалисте физикалне медицине и рехабилитације ради одржавања мобилности зглобова шаке, до одлуке о новом оперативном захвату којем ће се реконструисати тетивни апарат.

024Не сјећам се тачно како се све збило. У једном моменту био сам покрај цјепача, којим до тада никада нисам ни руковао и, ето, изгубио сам шаку. Срећом, све се добро завршило захваљујући стручњацима УКЦ-а . Хирурзи и комплетно медицинско особље Универзитетског клиничког центра РС  били су заиста изванредни и бескрајно сам им захвалан што су ми спасили шаку, јер сам мислио да сам је заувијек изгубио-  ријечи су то тридесетогодишњег пацијента Бојана Крнете из Приједора.
Ова успјешна реплантација шаке, коју су први пут у историји УКЦ РС извели љекари тог центра, представља доказ више да Српска има врхунске стручњаке.

Министар здравља и социјалне заштите РС др Драган Богданић је рекао да је ријеч о компликованој операцији и честитао љекарском тиму на успјешно обављеном захвату. Он је поручио да ће након реконструкције ове здравствене установе бити створени бољи услови за њихов рад.
Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а  проф. др Владо Ђајић је казао да је ова реплантација шаке успјех на којем би тој установи могли позавидјети и много опремљенији здравствени центри у свијету. – Осим пресељења у нове просторије, које очекујемо сљедеће године и нових апарата наш стратешки циљ је едукација здравственог кадра – рекао је проф. др Ђајић.