За само седам дана, у периоду од 14. до 21. јула 2017. године  у двије реконструисане и потпуно опремљене етаже на ИВ и В спрату преселиће се Клиника за кардиологију, Клиника за онкологију, Клиника интензивне медицине за нехируршке гране и дио Службе за максилофацијалну хирургију. Пред запосленима Универзитетског клиничког центра Републике Српске је изузетно тежак задатак поготово ако се узме у обзир чињеница да се у овим клиникама лијече најтежи болесници који захтијевају континуирани надзор, његу и лијечење које пружамо 24 часа 365 дана у години.

Данас, 14. јула 2017. године у послијеподневним часовима почиње пресељење Клинике интензивне медицине за нехируршке гране на В спрат Централног медицинског блока УКЦ РС, које ће се завршити у року од 24 часа.

У периоду од понедјељка, 17. јула до уторка, 18. јула 2017. године на ИВ спрат Централног медицинског блока УКЦ РС преселиће се Клиника за кардиологију.

У сриједу, 19. јула 2017. године на В спрат Централног медицинског блока УКЦ РС преселиће се дио Службе за максилофацијалну хирургију. Користимо ову прилику да још једном обавијестимо запослене и јавност Српске да се амбуланта оралне хирургије, пријемно-специјалистичка амбуланта и мала сала за хируршке захвате у локалној анестезији Службе за максилофацијалну хирургију налазе у објекту Матернитеа на етажи -1 те да се пацијенти могу јавити сваки радни дан у горе наведене амбуланте те доћи у хируршку салу за захвате у локалној анестезији сваки радни дан од 7.00 до 15.00 часова, а ван наведеног радног времена и у дане викенда у дио Службе за максилофацијалну хирургију која се налази на ИВ спрату Централног медицинског блока.

У четвртак и петак, 20. и 21. јула 2017. године на на В спрат Централног медицинског блока УКЦ РС преселиће се Клиника за онкологију, након чега се завршава процес пресељења у двије реконструисане и потпуно опремљене етаже – крило Д, Е и Ц на ИВ и В спрату Централног медицинског блока.

Током пресељења један дио лифтова ће се користити за потребе пресељења, као и за потребе измијештања појединих одјељења организационих јединица, те овом приликом апелујемо на ширу јавност да се пацијенти и посјетиоци приликом доласка у Универзитетски клинички центар РС обрате нашим запосленим који ће их адекватно упутити и информисати.

Служба за информисање УКЦ РС ће редовно извјештавати јавност о свим дешавањима, а наши пацијенти могу и да контактирају наш Инфо центар на број 051/343-000 сваким радним даном од 7.00 до 15.00 часова за више информација. До тада молимо за разумијевање и стрпљење, те апелујемо на грађане који долазе у посјету својим најближим да поштују вријеме предвиђено за посјету – радним данима од 16.00-17.00 а у данима викенда од 10.00-12.00 часова.

 

 

Klinika, služba

 

 

Datum preseljenja

 

 

Sprat

 

 

Početak rada

na novoj lokaciji

Klinika intenzivne medicine za nehirurške grane 14. – 15. 07. V 16.07. 2017.
Klinika za kardiologiju 17. – 18. 07. IV 19.07.2017.
Služba za maksilofacijalnu hirurgiju 19.07. V 20.07.2017.
Klinika za onkologiju 20. – 21.07. V 21.07.2017.

У новим реконструисаним спратовима Централног медицинског блока налази се 120 кревета док у двије претходно пресељене етаже имамо 216 кревета. Сви пацијенти су смјештени у двокреветној или једнокреветној соби, што је потпуно другачије у односу на садашње стање, гдје у неким клиникама имамо и по десетак пацијената у једној соби. Кревети су аутоматизовани и пацијент може да, помоћу прекидача, подеси кревет и заузме најудобнији положај. Свака соба има властити тоалет, туш а омогућена је и стална комуникација пацијента са медицинским сестрама/техничарима, преко уређаја за позив, који се налази у соби. Пацијент треба само да притисне дугме, а звучни и свјетлосни сигнал о позиву се емитује на пулту медицинских сестара/техничара, који се искључује у тренутку када сестра/техничар приђе пацијенту.

У централном дијелу на сваком спрату налазе се просторије за особље, тоалети за особље и тоалети за пацијенте, купатила за особе са потешкоћама у кретању, ординације, вишенамјенска просторија, администрација, дневни боравци пацијената, канцеларије начелника одјела и главних сестара, боравци особља, кухиње… те вертикалне и хоризонталне комуникације, односно ходници, степениште и лифтови.

Административни радници упућују пацијенте и посјетиоце, тако да су смањена лутања од собе до собе док је истовремено обезбјеђена већа безбједност и приватност пацијентима. Запосленима у Универзитетском клиничком центру Републике Српске је на располагању централна гардероба (свлачионице, гардеробе и тоалети), која се налази у сутерену (етажа -1) Централног медицинског блока.

Сан да се коначно сви смјестимо под један кров, да одвојимо хоспитализоване од амбулантних пацијената и болеснима пружимо оно што најбоље знамо, зашто постојимо, врхунску медицинску услугу, подршку и разумијевање, се остварује корак по корак.

Пресељењем клиника и служби на ИВ и В спрат  извођачу радова ослобађамо етаже изнад, како би неометано наставили реконструкцију комплетног Централног медицинског блока и изградњу Сјеверног крила. Истовремено се наставља и изградња Сјеверног крила у којем ће се налазити дио централне стерилизације, патологија, центар ургентне медицине са двије операционе сале и улазом за санитет, 10 операционих сала, интензивна њега са 44 кревета, соба за интервенције и терапију, двије собе за изолацију, отворени простор са креветима за опоравак у склопу собе са пултом сестара… Реконструкција ЦМБ-а и изградња Сјеверног крила дио су јединственог пројекта и завршетак радова предвиђен је до средине 2018. године. Без обзира на непредвиђене ситуације које се увијек дешавају током реконструкције и изградње, тај датум никад није био упитан.