hepatitisСвјетски дан хепатитиса (Wорлд Хепатитис Даy) обиљежава се већ четрнаесту годину за редом у цијелом свијету, па тако и у Републици Српској.

Свјетски дан хепатитиса, 28. јул обиљежава се као дио глобалне кампање, коју проводи Свјетска здравствена организација (СЗО), с циљем повећања свијести о вирусним хепатитисима и указивања на важност правовременог откривања и лијечења хепатитиса. Кључне поруке и овогодишњи слоган Свјетске здравствене организације поводом Свјетског дана хепатитиса 2017.године су „Покажи своје лице како би уклонили хепатитис“ („СхоwYоур Фаце то елиминате хепатитис“).

Медицинско особље Клинике за инфективне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске организује бесплатно, добровољно и анонимно тестирање на хепатитисе, те ће на овај начин обиљежити 28. јул – Свјетски дан борбе против вирусних хепатитиса. Бесплатно тестирање и савјетовање сви заинтересовани грађани могу обавити у просторијама хепатолошке амбуланте (приземље)- амбуланта 47 Клинике за инфективне болести (локација Паприковац) 28. јула од 07.00 до 19.00 часова.

Ове године, 28. јул пружа прилику за кампању “Елиминисати хепатитис”, како је предвиђено у првој “Свјетској стратегији здравственог сектора за вирусне хепатитисе 2016-2021”. Главни циљ стратегије је елиминација вирусних хепатитиса до 2030. године, а укључује циљеве за превенцију и лијечење. Процјењује се да је крајем 2015. године било око 325 милиона људи који живе с хроничним хепатитисом. Глобално, око 257 милиона људи живјело је с вирусом хепатитиса Б (ХБВ) и 71 милиона људи с хепатитисом Ц вирусом (ХЦВ).