Наша установа је још једном доказала да има капацитет да одговори свим захтјевима које поставља модерна медицина извођењем једне од најкомплекснијих интервентних процедура на коронарним крвним судовима изјавио је помоћник генералног директора УКЦ РС за људске ресурсе проф. др сц. мед. Зоран Мавија. Професор Мавија је додао да су тиме наши пацијенти добили најквалитетнију здравствену услугу која постоји у свијету, те да УКЦ РС наставља са увођењем нових дијагностичких процедура.

Шеф Одјељења интервентне кардиологије Клинике за кардиологију др Саша Лончар навео је да је ријеч о двије методе. Првом методом се провјерава шта се дешава изнутра са крвним судовима, односно врши се ултразвук крвних судова срца, док се другом методом провјерава који крвни суд треба стентовати, будући да у маси случајева постоје ситуације гдје се сматра да је потребно уградити стент, а заправо се може примијенити само терапија. Додао је да је та метода не само корисна за пацијента, већ да је и у економском смислу исплатива. Др Лончар је изразио наду да ће у УКЦ РС примјена ових двију метода постати рутина и нагласио да наша установа једина примјењује овакве процедуре у БиХ. Он је такође навео да су ове процедуре биле примијењене на четрнаест пацијената у току ове године, а да су данас извршене на три пацијента.

Др Рикардо Петрако, предавач на лондонском Империјал колеџу, који је данас присуствовао примјени ових процедура, рекао је да је дошао у Бањалуку ради размјене искустава у вези са методама које се користе у кардиологији.
Замјеник генералног директора УКЦ РС др Ненад Стевандић изјавио је да, не рачунајући Словенију, УКЦ РС предњачи у овим процедурама на Балкану, те уједно изразио наду да овакав примјер неће бити усамљен.