Љекари и медицинско особље Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске заједно са Удружењем неуролога РС у недјељу, 29.10.2017. године у периоду од 12:00 до 13:00 часова на Тргу Крајине обиљежиће Свјетски дан борбе против можданог удара, а мото овогодишње кампање је „Који је Ваш разлог за превенцију можданог удара?“.

Једна од шест особа на свијету доживјеће мождани удар. Око 17 милиона људи доживи мождани удар сваке године, а око 6,5 милиона га не преживи. Сваке друге секунде мождани удар погоди једну особу, а сваких шест секунди некога усмрти. Након можданог удара приближно трећина болесника умире, трећина остану инвалиди, а трећина болесника се опорави уз конвенционалну терапију.

Мождани удар се може догодити било коме, без обзира на године и пол и погађа све: преживјеле, породице и пријатеље, радна мјеста и заједнице. У Републици Српској ово обољење поприма обрисе епидемије. Према нашим подацима који датирају уназад неколико мјесеци (подаци добијени приликом обиласка свих болница у РС), сваке године имамо око 4500 новообољелих од можданог удара. Примјећен је тренд повећане учесталости оболијевања од можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се, на нашим просторима, приписује повећаном присуству стреса као фактора ризика (рат и поратно тешко економско стање).

Рано препознавање знакова можданог удара (слабост једне стране тијела, сметње са говором,“искривљена уста”, неријетко помућено стање свијести, понекад главобоља, дезоријентисаност) и хитно лијечење у специјализованој јединици за мождани удар су од суштинске важности. Највећи напредак у лијечењу болесника са одређеним обликом исхемијског можданог удара је постигнут примјеном тзв. тромболитичке терапије, која четири пута повећава могућност доброг коначног исхода а која се годинама примјењује у Јединици за мождани удар Универзитетског клиничког центра Републике Српске. Тромболитичком терапијом се дјелује на сам узрок болести, односно овај лијек разграђује тромб-угрушак на мјесту гдје је настао. За сада, на жалост постоји цијели низ ограничења код давања ове терапије. Ова терапија се може дати само ако пацијент стигне у оквиру од четири и по сата од настанка можданог удара!!! Зато је изузетно важно да се пацијент, чим осјети симптоме или посумња на мождани удар, јави љекару или директно неурологу како би се што прије реаговало.

Подаци којима располаже Клиника за неурологију УКЦ РС показују да су пацијенти који су имали мождани удар у 80 до 90% имали повишен крвни притисак, а 80% повишене масноће у крви.

Наши љекари и медицинско особље ће, у недјељу, 29.10.2017. године у периоду од 12:00 до 13:00 часова на Тргу Крајине, свим заинтересованим грађанима дијелити летке и материјале у којима се наводе знакови и симптоми можданог удара и начин превенције, бесплатно мјерити крвни притисак и шећер у крви и радити скрининг на постојање фибрилације атрија (неправилни срчани рад).

Скрининг на постојање фибрилације атрија (врста аритмије) је од изузетног значаја зато што се сматра да ће од пацијената који имају овај тип аритмије, сваки пети добити мождани удар, а сваки седми добити поновљени мождани удар. Мождани удари који су посљедица овог типа аритмије не само да изазивају тешку инвалидност (одузетост половине тијела, сметње говора) него су праћени и значајно већим процентом умирања, тако да се сматра да чак до 50 посто пацијената умире у првој години од настанка можданог удара. Све ово може да се спријечи благовременим откривањем срчаног поремећаја и давањем лијекова који спречавају згрушавање крви и превенирају мождани удар.

Овим путем желимо да скренемо пажњу јавности да се добром превенцијом и смањивањем фактора ризика на које можемо утицати (повишен срчани притисак, срчана обољења, пушење, шећерна болест, повишене вриједности масноћа у крви, недовољна физичка активност, гојазност …) и правовременим прегледом крвних судова врата и главе може у великом проценту умањити могућност добијања можданог удара.