У организацији Клинике за очне болести Универзитетског Клиничког центра Републике Српске и Удружења офталмолога Републике Српске, 28. и 29. октобра 2017., у просторијама ове клинике одржана је друга школа ултразвука.
Ултразвук у офталмологији је важна додатна дијагностичка метода у клиничкој процјени различитих обољења ока и орбите. Разумијевајући индикације ултразвука и одговарајуће технике испитивања, може се прикупити велика количина информација, а што није могуће само клиничким прегледом. Школа ултразвука у офталмологији је у Републици Српској први пут одржана октобра 2014. године.

Како први, тако и други пут, под „диригентском палицом“ модератора проф. др сц. мед. Милке Мавија и „првих виолина“ офталмолошког ултразвука у региону, проф. др сц. мед. Ивана Стефановића, прим. др Смиљке Ђурић и мр др сц. мед. Бојане Дачић – Крњаја, полазници су упознати са принципима, техникама и индикацијама за ултразвучни преглед, као и са општим разумијевањем ултразвучних одлика разних окуларних патологија.
Школу је похађало тридест и три полазника из градова диљем Републике Српске (Бања Лука, Приједор, Добој, Градишка, Модрича, Источно Сарајево, Фоча), офталмолога и специјализаната офталмологије. Предавања, прикази раније остварених резултата истраживања примјеном офталмолошког ултразвука као и прегледи пацијената, остварени су у оквиру 14 радних сати, распоређених у два дана.

Захваљујући техничкој подршци Службе техничких дјелатности УКЦ РС, полазници су били у могућности да на великом монитору прате извођење прегледа и анализу уочених патолошких промијена. Ултразвучни Б-сцан је вршен помоћу апарата Томеy, 10 МХз сондом.
Прегледано је двадест и пет пацијената са окуларном и орбиталном патологијом, чиме је остварен бенефит како за пацијенте, тако и за полазнике школе. Аблација ретине, хемофталмус, интрабулбарни тумор, орбитопатија код обољења штитасте злијезде, контузовано око, дијабетичка ретинопатија и макулопатија, само су нека од стања која су била присутна код пацијената позваних на преглед.

Примјеном савремене оптичке биометрије апаратом ИОЛМастер који посједује Клиника за очне болести, задњих три године се код око 81% пацијената врши добијање прорачуна јачине вјештачког интраокуларног сочива, неопходног податка приликом операције катаракте. Код преосталог процента пацијената, ова метода је због разних разлога немоћна тако да је ултразвучна А-сцан биометрија и даље метода избора за добијање овог неопходног податка.

Иако је познато да је А-сцан биометрија метода увелико зависна о вјештини испитивача, кроз предавања и практични рад за вријеме трајања школе усвојене су смјернице како да биометријска мјерења буду што прецизнија.
Захваљујући школи ултразвука, офталмолози са претходно присутним искуством у дијагностици су стекли додатну сигурност у исправност свога рада, а почетници су добили неопходну и изврсну основу за почетке ултразвучне офталмолошке праксе.
Значај ове едукације је препознат и од стране Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске те је Школа ултразвука у офталмологији акредитована и бодована са 6 бодова за полазнике.

Свој допринос овој едукацији дале су и компаније „Инспире ХЛ“ и „Унимед Пхарма“.