Свјетски дан борбе против дијабетеса је обиљежен у Универзитетско клиничком центру Републике Српске низом активности. Овим поводом медицинско особље из Одјељења за ендокринологију и болести метаболизма УКЦ РС су свим заинтересованим грађанима у холу Поликлинике УКЦ РС у периоду од 09.00-11:00 часова измјерили ниво шећера у крви. Мјерење нивоа шећера у крви у УКЦ РС подржала је фармацеутска компанија Санофи Авентис представништво у БИХ. Такође, у склопу активности ће се организовати предавање и презентација за медицинске сестре о дозирању инзулина и његовој примјени. Према подацима Института за јавно здравство у Републици Српској су у прошлој години пријављена укупно 1.273 новообољела од дијабетеса , од којих 664 мушкарца и 609 жена.

Наиме, свјетски дан борбе против дијабетеса се обиљежава 14. новембра сваке године у преко 170 земаља широм свијета још од 1991. године као одговор на пораст броја обољелих и пријетњу неконтролисаног ширења ове болести. Тема овогодишњег обиљежавања Свјетског дана борбе против дијабетеса је „Жене и дијабетес“. Кампања Свјетског дана борбе против дијабетеса, овај пут има за циљ да промовише равноправан приступ свим женама које су ризику или живе са дијабетесом на: лијекове и медицинска средства која се користе у превенцији и лијечењу дијабетеса, едукацију и информисање потребно за постизање оптималних исхода у лијечењу дијабетеса, те на подизање свијести у циљу спречавања дијабетеса типа 2.

У лијечењу шећерне болести важну улогу имају и пацијент и чланови његове породице. Болесник и породица морају бити мотивисани за учење. Љекар, медицинска сестра и други здравствени радници болеснику требају објаснити, а он треба запамтити и примјенити све савјете и упуте. Важно је посјећивати предавања, курсеве и семинаре о шећерној болести, те читати едукативне брошуре.

Превенција шећерне болести подразумијева регулисање тјелесне тежине и њено свођење на оптималне вриједности што има значајан утицај на смањење ризика оболијевања од дијабетеса и правовремено упућује на потенцијално повећање ризика.